buitenland

Journalist of spion: veel Arabieren zien geen verschil

Door Gerbert van der Aa - 09 juni 2015

‘CNN + CBS = CIA’ stond er jaren op een muur in Tripoli. Journalisten worden in Arabische wereld met zeer veel achterdocht bekeken.

‘Ik zie weinig verschil tussen journalisten en spionnen,’ zegt student Sami (21). ‘Kun jij me uitleggen hoe het zit?’ Net als veel andere Egyptenaren gelooft hij er niks van dat buitenlandse journalisten die zijn land bezoeken alleen werken voor een krant of een tv-station. ‘Ze hebben vast ook nog een andere, geheime, opdrachtgever.’

Naast gewone burgers verdenkt ook de Egyptische overheid journalisten van spionage. Drie journalisten van Al-Jazeera, de tv-zender uit Qatar, zaten om die reden meer dan een jaar gevangen. De Nederlandse correspondent Rena Netjes moest uit Egypte vluchten nadat ze was beschuldigd van steun aan een terroristische organisatie.

Leger

Bijna overal in de Arabische wereld stuiten buitenlandse journalisten op veel wantrouwen. Het is eerder regel dan uitzondering dat ze ervan worden verdacht te werken voor een buitenlandse geheime dienst. Op een muur in de Libische hoofdstad Tripoli stond jarenlang: CNN + CBS = CIA.

Voor de meeste beschuldigingen van spionage ontbreekt elk bewijs. Toch is het niet uitgesloten dat er soms een kern van waarheid in schuilt. Dat de leiding van Al-Jazeera nauwe banden heeft met de in Egypte verboden Moslimbroederschap, is geen geheim meer. Zogenaamd onafhankelijke Algerijnse kranten staan onder invloed van het leger.

‘Onafhankelijke journalisten bestaan niet,’ zegt douanier Anis (30). In de Arabische wereld, waar democratie en persvrijheid weinig voorstellen, zijn mediaorganisaties vaak propagandamachines van de overheid. Dat buitenlandse  media anders werken, gelooft bijna niemand. ‘Journalisten zijn meer geïnteresseerd in geld dan in de waarheid,’ zegt Anis.

Elsevier nummer 24, 13 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.