buitenland

Juncker: nee bij ‘Greferendum’ betekent nee tegen Europa

29 juni 2015

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie haalde maandag stevig uit naar de Griekse regering. Juncker zegt dat hij zich ‘een beetje verraden’ voelt en toch wil Juncker blijven praten.

‘Europa kan alleen werken als we in een dialoog verschillen kunnen overbruggen,’ zei Juncker maandag in een persconferentie in Brussel, naar aanleiding van het uitblijven van een deal met de Grieken en de geldschieters.

Compromis

Juncker benadrukte dat Griekenland deel uitmaakt van ‘de Europese familie’ en dat dat wat hem betreft zo moet blijven. Hij adviseert de Griekse regering om de bevolking de waarheid te vertellen. ‘Elke burger verdient het om het hele verhaal te weten. Aan onze kant, is de deur nog steeds open.’

Tijdens de persconferentie benadrukte Juncker dat hij en eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) er alles aan hebben gedaan om tot een compromis te komen. Dat lukte afgelopen weekend niet en de Griekse regering kondigde een referendum aan over voorstellingen voor hervormingen.

‘Een Grexit is nooit een optie, en nog steeds niet,’ zegt Juncker. Hij verdedigde zich tegen Griekse beschuldigingen over het laatste voorstel van de geldschieters.

‘We hebben geen stom bezuinigingspakket op tafel gelegd. Wij hebben niet gevraagd om loonsverlagingen of het korten op pensioenen. In ons voorstel zou Griekenland 12 miljard minder moeten besparen dan in het oorspronkelijke voorstel.’

Rechtvaardig

Volgens Juncker hebben de Grieken de onderhandelingstafel ‘op het slechtste moment’ verlaten. Het belangrijkste doel is de Griekse economie stabiel en competitief maken: ‘Ja dit pakket is zwaar, maar rechtvaardig. Ik hoef vandaag niet met nieuwe voorstellen te komen.’

Juncker is ‘teleurgesteld’ over het Griekse referendum dat gepland staat. ‘Ik ben hierover niet geïnformeerd door de heer Tsipras. Maar ik neem het hem niet kwalijk.’ Wat de precieze vraag tijdens het referendum ook zal zijn, een ‘nee’ betekent volgens Juncker een ‘nee’ tegen Europa. Juncker roept de Grieken dan ook op ‘ja’  te stemmen: ‘Ja tegen Europa.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.