buitenland

Kerk in Charleston open, racistisch manifest schutter gevonden

Door Shari Deira - 21 juni 2015

De kerk in Charleston, waar deze week negen mensen werden vermoord, gaat zondag weer open. In een dienst zullen kerkgangers stilstaan bij het bloedbad. Intussen is er ook een manifest gevonden van de 21-jarige dader, Dylann Roof.

De Emanuel African Methodist Episcopal Church in Charleston is zaterdag vrijgegeven door de politie. Het is de bedoeling dat zondagavond bezoekers een keten vormen die van Charleston gaat naar het naastgelegen dorp Mount Pleasant, meldt nieuwszender CNN.

Leden van de kerk zijn bezig geweest om de kerk schoon te maken. De kogelgaten zitten nog steeds in de muur, maar verder hebben de schoonmakers goed werk geleverd.

Wapen

Op een website is een tekst van tweeduizend woorden van Dylann Roof gevonden, waarin hij zijn racistische ideeën weergeeft. Hij schrijft dat hij voor Charleston heeft gekozen, omdat het ‘de meest historische stad in mijn staat is, en op een punt de meeste zwarten had ten aanzien van het aantal blanken’.

Bij het stuk staan ook foto’s van Roof poserend met zijn wapen. Roof schrijft dat iemand ‘dapper genoeg’ moet zijn om zijn ideeën in de praktijk te brengen. ‘We hebben geen skinheads, geen echte KKK, niemand die echt iets doet behalve praten op internet. Iemand moet dapper genoeg zijn om deze gedachten in praktijk te brengen, en ik denk dat ik diegene moet zijn.’

Roof is geïnspireerd door de zaak van Trayvon Martin, de ongewapende zwarte tiener die door een burgerwacht werd doodgeschoten. Volgens Roof was er veel media-aandacht voor deze zaak, en te weinig voor de zaken waarin Afro-Amerikanen blanken vermoorden.

Vergeven

In Charleston zijn de afgelopen dagen al diverse protestmarsen gelopen, waar leuzen worden geroepen als ‘zwarten levens doen ertoe’. Verschillende nabestaanden hebben laten weten dat zij Dylann Roof vergeven.

‘Dit is zo onwerkelijk, maar wat ik tegen deze jongeman kan zeggen is dat ik jou zal vergeven,’ zei de echtgenoot van een van de slachtoffers. ‘Ik zal het niet zomaar naast me neerleggen en ik hoop dat jij voor de rest van je leven, of dat nou nog lang of kort duurt, deze gebeurtenis in je hoofd zult blijven afspelen en de terreur en pijn zal zien die jij onschuldige mensen hebt aangedaan.’

Protest tegen het gebruik van de Confederale vlag (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.