buitenland

Koerden verdrijven IS uit strategische stad Tal Abyad

Door Elif Isitman - 16 juni 2015

De Koerdische milities hebben maandag een belangrijke overwinning geboekt: ze hebben de stad Tal Abyad heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De meeste terroristen zijn teruggedreven naar Raqqa, de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. In samenwerking met Syrische rebellengroeperingen en de internationale coalitie tegen IS, hebben de Koerden de terroristen weten te verdrijven.

Zuiveren

‘De stad is volledig in onze handen,’ zei een woordvoerder van de Koerden, ‘jullie moeten weten dat we het noorden van Syrië gaan zuiveren van alle overblijfselen van IS’. Volgens hem zijn er nu geen gevechten meer in de stad.

De gevechten tussen de Koerdische strijders en de terroristen laaiden maandag op, waarna duizenden inwoners de stad ontvluchtten. Zij begaven zich richting de Syrische grens met Turkije, waar na een korte tijd de hekken werden opengezet.

Tal Abyad ligt vlakbij de grens met Turkije en bevindt zich op een strategisch belangrijke positie voor IS.

De Koerden kunnen, nu ze de stad in handen hebben, een bevoorradingsroute naar Raqqa afsnijden. De Koerden wisten de stad zondag al te omsingelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.