buitenland

Koreaans eerbetoon aan VOC-boekhouder Hamel

Door Rik Kuethe - 16 juni 2015

Rik Kuethe Is oud-diplomaat en sinds 1985 redacteur buitenland bij Elsevier. Hij schreef verscheidene boeken over de Amerikaanse politiek.

Gelegen aan de machtige Boven-Merwede en de lieflijke Linge, koestert Gorinchem zich in de zon. Op deze dag in juni gaat de aandacht uit naar stadsgenoot Hendrick Hamel (1630-1692). Een replica van zijn oude woonhuis aan de Kortendijk is onlangs gereedgekomen.

De in zijn oude glorie herstelde woning met rode luiken had door Pieter de Hooch zelf kunnen zijn geschilderd. Ontwerper Bernard Siera zegt er veel plezier aan te hebben beleefd. De opening van het Hamelhuis annex museum heeft een zeer feestelijke tint. Overal hangen Zuid-Koreaanse vlaggen.

Schipbreuk

Hamel en Korea hebben veel met elkaar van doen. In 1653 was de Gorinchemmer als boekhouder voor de VOC met het schip De Sperwer op weg naar Decima in Japan, toen hij schipbreuk leed.

Hij kwam op de Koreaanse kust terecht. Daar werd hij niet slecht behandeld, maar het land verlaten was niet toegestaan. Pas na dertien jaar wisten Hamel en de zijnen een schip te stelen en konden zij van het schiereiland ontsnappen.

Bestseller

Na terugkeer in zijn geboortestad publiceerde Hamel het eerste reisverslag over Korea in Europa. Dat werd een bestseller. Op Koreaanse scholen wordt Hamel nog geëerd als de man die hun land in het Westen bekend heeft gesteld.

De Zuid-Koreaanse ambassadeur Jong-hyun Choe, een van de coryfeeën van het Haagse corps diplomatique, zegt dat de bouwtijd van het Hamelhuis bijna even lang was als Hamels verblijf in ­Korea. Er is harpspel van Lavinia Meijer, die in Korea is geboren, en er zijn woeste trommelslagers en Koreaanse danseressen.

De muziek waarop zij dansen, heeft veel weg van die van Ravel. Het lijkt wel alsof de Fransman zijn inspiratie voor de Boléro heeft opgedaan in Panmunjom aan de grens met Noord-Korea. Het knippen van het lint voor het Hamelhuis gebeurt collectief met wel twintig scharen.

Elsevier nummer 25, 20 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.