buitenland

Kregen mensensmokkelaars geld van Australië om terug te keren?

Door Elif Isitman - 12 juni 2015

De Australische premier Tony Abbott weigert te ontkennen dat zijn regering mensensmokkelaars heeft betaald om met hun vluchtelingenboten rechtsomkeert te maken en terug te varen naar Indonesië. Autoriteiten in Indonesië doen onderzoek naar de aantijgingen.

Dat meldt de Australische omroep ABC. De Australische overheid laat ‘geen middel onbeproefd’ om de komst van illegale migranten te stoppen, zei Abbott. Australië staat bekend om zijn harde aanpak van bootvluchtelingen.

Eerder kwam de Australische regering met een campagnefilm, die aspirant-vluchtelingen duidelijk moet maken dat ze niet moeten proberen naar Australië te komen.

‘Drijvende pinautomaten’

‘We zullen alles op alles zetten om ons land te beschermen tegen mensensmokkel en de effecten van deze kwaadaardige handen’. Hij lijkt hiermee niet te ontkennen dat mensensmokkelaars werden betaald, maar ook zeker niet toe te geven. De regering gaat volgens hem niet in op operationele zaken van de veiligheidsdiensten.

Abbott vertelt dat er ‘creatieve strategieën’ zijn ontwikkeld om de illegale migratie naar zijn land te stoppen. Indonesië maakte eerder deze week bekend onderzoek te gaan doen of Australië mensensmokkelaars heeft betaald om met een boot vol vluchtelingen rechtsomkeert te maken.  Als het waar blijkt te zijn, zou de Australische regering medeplichtig kunnen zijn aan mensensmokkel. Tegenstanders van Abbott noemen de marineschepen die rond de kust van Australië varen spottend ‘drijvende pinautomaten’.

Verhoor

Het onderzoek van Indonesië komt naar aanleiding van berichtgeving dat een Australische grensfunctionaris ruim 25.000 euro zou hebben betaald aan de kapitein en bemanning (mensensmokkelaars) van een vluchtelingenboot. Die keerde vervolgens met 65 asielzoekers aan boord terug naar Indonesië, maar de boot liep vast op rif bij het eiland Rote.

De Indonesische politie wist de boot te onderscheppen, en verwierp de bemanning aan het verhoor. De bemanningsleden zouden hebben verklaard dat ze geld hadden ontvangen van Australische grensfunctionarissen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.