buitenland

Londense ‘Twitter-terrorist’ in de cel om propaganda

Door Nina Bogosavac - 12 juni 2015

Alaa Esayed (22), een vrouw uit Londen, is veroordeeld tot een celstraf van drieënhalf jaar omdat zij via sociale media terrorisme aanmoedigde en terroristische publicaties verspreidde. De vrouw van Iraakse afkomst plaatste in een jaar tijd meer dan 45.000 berichten in het Arabisch op Twitter.

Esayed was op haar Twitter-profiel te zien met een vinger in de lucht en in de andere hand een Kalasjnikov-geweer.

De tienduizenden ‘terreurtweets’ bezorgde Esayed een door terreurorganisatie Al-Qa’ida aangemerkte status als ‘belangrijk’.

Volgens de rechter bevatte het verspreidde materiaal, dat ook werd gepost op het sociale medium Instagram, ‘grafische afbeeldingen van lijken en gevangenen die op het punt stonden te worden onthoofd.’

Signaal

De arrestatie moet volgens rechter Charles Wide een belangrijk signaal afgeven aan jihadisten en andere jongeren die het plan hebben dergelijk materiaal te verspreiden of in het buitenland te strijden, dat schrijft de BBC.

Wide zou tegen de 22-jarige vrouw hebben gezegd dat haar straf een kwestie is van ‘groot en gerechtvaardigd openbaar belang.’

Hij verwees hiermee naar de verspreiding van de vele berichten in een periode van slechts een jaar – Esayed verstuurde de berichten via een openbaar account tussen juni 2013 en mei 2014. De vrouw had 8.240 volgers.

Gevlucht

Esayed groeide op in Mosul, Irak, en kwam acht jaar geleden naar Groot-Brittannië met haar familie nadat haar vader werd gedwongen het land te verlaten omdat hij voor het leger werkte.

Die laatste was donderdag aanwezig in de rechtszaal om zijn dochter te steunen. De rechter merkte toen op dat Esayed uit een ‘hechte en bezorgde familie komt’. Hij voegde daaraan toe het ontroerend te vinden om haar vader in de zaal te zien. ‘Hij moet erg van streek zijn door wat je hebt gedaan en de positie waarin je jezelf bevindt.’

Creativiteit

De advocaat van Esayed beaamde het oordeel van de rechter dat ze een ‘Twitter-terrorist’ is. ‘Maar het is een terrorist die het ontbrak aan creativiteit. Ze had geen blog. Ze knipte en plakte blindelings berichten’, zei hij.
Hij voegde daaraan toe dat de berichten ‘alleen propaganda’ waren en dat er geen praktisch advies werd gegeven aan ontluikende terroristen.

In haar politieverklaring na haar arrestatie benadrukte Esayed dat ze de gewelddadige jihad niet zou steunen. Ook zou ze ‘niet eens goed Arabisch kunnen lezen of schrijven.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.