buitenland

Media bejubelen vertrek zonnekoning: ‘Blatter game over’

Door Servaas van der Laan - 03 juni 2015

Kranten in de hele wereld plaatsen het vertrek van FIFA-baas Sepp Blatter prominent op de voorpagina. De sportmetaforen vliegen in het rond.

  • Het ‘laatste fluitsignaal’ heeft geklonken, schrijft The Financial Times woensdagochtend op de voorpagina. Volgens de krant neemt de Zwitser zijn conclusies in ‘het grootste schandaal uit de geschiedenis van de organisatie’.
  • Ook de New York Times, de krant die de afgelopen dagen ruimschoots aandacht besteedde aan het FBI-onderzoek naar de FIFA, zet Blatters vertrek prominent op de voorpagina van de internationale ochtendeditie. De Amerikaanse krant schrijft dat door het onderzoek de druk op Blatter steeds groter werd. De aankondiging van het vertrek van de omstreden bestuurder, dat overigens pas over een jaar zal worden uitgevoerd, komt een dag nadat de NYT schreef dat Blatters rechterhand betrokken was bij smeergeldbetalingen.
  • ‘Blatters beslissing om op te stappen als FIFA-baas wordt alom toegejuicht,’ schrijft The Wall Street Journal. Volgens de krant wist Blatter de afgelopen jaren de druk te weerstaan, maar liep het de afgelopen dagen uit de hand. ‘In de laatste weken waren er niet eerder gehoorde oproepen tot het boycotten van het WK en het oprichten van een alternatief toernooi met landen uit Europa en de Amerika’s… Blatter dreigde zo de man te worden die verantwoordelijk werd voor het ineenstorten van het meest populaire sportevenement in de wereld.’
  • ‘Het is goed dat de ‘Überlebenskünstler’ (overlevingskunstenaar) vertrekt,’ schrijft de Neue Zürcher Zeitung. Blatter was volgens de Zwitserse krant te veel ‘een belasting voor het instituut’. ‘Zijn opvolger wacht de Herculestaak om het imago van de FIFA weer op te poetsen’.
  • De Franse krant Le Monde blikt terug op de ‘bizarre week’ waarin Joseph Blatter van zijn voetstuk viel. ‘De Zwitser sluit de poort na zeventien jaar voorzitterschap van de FIFA. De krant reconstrueert wat er in de voorbije dagen is gebeurd. Na de arrestaties van 27 mei in Zürich, volgde zijn herverkiezing twee dagen later, waarna Blatter vijf dagen erna alweer zijn vertrek aankondigde.
  • ‘Een verrassing’ noemt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta Dello Sport het vertrek van Blatter. ‘Slechts vier dagen na zijn herverkiezing in zijn vijfde mandaat op rij, gaat de nummer één van het mondiale voetbal er vandoor.’ Volgens de sportkrant waren het de recente arrestaties in Zürich die Blatter ertoe brachten om de handdoek in de ring te gooien.
  • ‘Blatter, game over,’ schrijft De Telegraaf. Volgens de krant ‘zit de FBI de voetbalkeizer op de hielen’. ‘De vijfde ambtstermijn van de megalomane voorzitter van de FIFA heeft welgeteld vier dagen geduurd. De 79-jarige Blatter maakte gisteren bekend zo snel mogelijk te willen aftreden. Een vlucht naar voren, zo leek het. Een duidelijk reden gaf de Zwitser niet voor zijn terugtreding en waarom het te heet onder z’n voeten werd. Echter, met de onderzoeken van de FBI en de Zwitserse justitie worden de geluiden steeds sterker dat Blatter zelf en FIFA-secretaris-generaal Jerome Valcke persoonlijk zijn betrokken bij corruptie’. Volgens de krant is het een wonder dat de ‘zich onaantastbaar wanende voetbalkeizer nu toch van zijn troon is gevallen’.
  • ‘Eindelijk buigt Blatter,’ schrijft het AD. Volgens de krant oogde de 79-jarige Zwitser ‘klein, oud en kwetsbaar’ toen hij woensdag zijn vertrek aankondigde. Zijn korte toespraak had daarnaast ook iets komisch. ‘Blatter ging immers volledig voorbij aan de ongekende druk van de Amerikaanse FBI’. Het was volgens het AD juist deze druk die Blatter ertoe dwong af te treden. ‘Het laatste zetje komt van de FBI’.
  • ‘Blatter houdt alsnog “eer” aan zichzelf,’ meldt de Volkskrant. ‘Het schip waarover Sepp Blatter vrijdag na zijn vierde herverkiezing nog zo gloedvol sprak, is definitief vastgelopen.’  Volgens de krant oogde de Zwitser ‘kil’ en ‘verslagen’ toen hij zijn vertrek aankondigde. ‘Mogelijk voelt hij aan dat de stroom van corruptieonderzoeken naar de FIFA hem uiteindelijk ook persoonlijk zal treffen’.
  • ‘Het werd Blatter toch te heet,’ schrijft Trouw. ‘Nooit was hij op corruptie betrapt, en voorlopig is dat officieel nog steeds zo, maar de grond is Sepp Blatter toch te heet onder de voeten geworden. Had hij dan toch de arm van justitie te vrezen of was het de druk van de voetbalwereld, zoals hij zelf in algemene termen zei? Het ligt nog verscholen in de toekomst, de toekomst met een nieuwe voorman van het wereldvoetbal.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.