buitenland

Meer aanslagen: terreur in Kuweit en Tunesië

Door Shari Deira - 26 juni 2015

Terwijl Europa bezig is met de aanslag in Frankrijk, zijn er ook aanslagen gepleegd in Kuweit en Tunesië. In Kuweit heeft iemand een zelfmoordaanslag gepleegd op een moskee, in de Tunesische stad Sousse is er geschoten bij een hotel.

De aanslag in Kuweit is opgeëist door terreurbeweging IS. Of de groep ook verantwoordelijk is voor de andere twee gruwelijkheden, is niet bekend.

Koeweit

In Kuweit werd de sjiitische al-Sadeq-moskee getroffen door een aanslag tijdens het drukbezochte vrijdaggebed. Bij de aanslag zijn zeker dertien doden gevallen en een aantal gewonden, meldt de Arabische nieuwszender Al-Arabiya.

Sjiieten vormen met 40 procent bijna de helft van de bevolking van 850.000 Kuweiti’s. De soennitische familie al-Sabah heeft het sinds halverwege de achttiende eeuw voor het zeggen.

Tunesië

Over de aanslag in de Tunesische stad Sousse is nog veel onduidelijk. Ooggetuigen melden dat er is geschoten bij hotel Impérial Marhaba. Een schutter zou tientallen mensen hebben doodgeschoten in twee hotels aan de kust.

Sousse is een populaire vakantiebestemming, ook voor Nederlanders. Reisorganisaties als Corendon en Arke bieden reizen aan naar de stad. De badplaats aan de Golf van Hammamet is de derde stad van het Noord-Afrikaanse land en kent een oud stadscentrum met een vermaarde medina.

Frankrijk

In de Franse plaats Saint-Quintin-Fallavier, ten zuidoosten van Lyon, is vrijdag een man onthoofd bij gasbedrijf Air Products. Bij het hoofd van het slachtoffer heeft de politie de vlag gevonden van terreurbeweging IS.

De dertigjarige aanslagpleger, Yassine Sali, is een bekende van de Franse veiligheidsdiensten. Hij is gearresteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.