buitenland

Mexico: een unieke overwinning voor agrarische dagloners

Door Edwin Timmer - 26 juni 2015

Arbeiders in Mexicaanse groente- en fruitsector krijgen loonsverhoging – dankzij Amerikanen.

Mexicaanse fruit- en groenteplukkers in Baja Californië hebben een bijzondere overwinning geboekt. Na maanden van stakingen en confrontaties zijn exporteurs van aardbeien, tomaten en cranberry’s akkoord met een forse salaris­verhoging.

Een nieuw dagloon van circa 9,50 euro betekent voor ruim 50.000 indiaanse arbeiders een flinke verbetering. ‘We zitten niet meer op onze knieën, maar staan trots rechtop,’ stelt indianenleider Fidel Sánchez (45).

Toch erkent hij dat het massale protest zijn succes grotendeels dankt aan de druk van Amerikaanse consumenten. Toen zij in Californië dreigden met een boycot van supermarkten waar ‘slavenfruit’ zou worden verkocht, kreeg de beweging van Sánchez de wind in de zeilen.

Misère

Al sinds de jaren tachtig trekken de groentevelden rond San Quintín indianen aan uit Oaxaca en Guerrero. Hoewel de export exponentieel groeide, leven tienduizenden in spartaanse onder­komens. Naast lage lonen bood de Mexicaanse overheid niet eens een medisch of sociaal vangnet.

Tot de Los Angeles Times onder de kop ‘Product of Mexico’ de mi­sère achter het zoete fruit openbaarde. Half maart sloeg de vlam in de pan en gingen duizenden dagloners de straat op. Omdat het imago van de fruitexport op het spel stond, bemoeide ook de Mexicaanse federale regering zich ermee. Ze opperde zelfs bij te lappen als bedrijven geen fatsoenlijk loon kunnen betalen.

De unieke overwinning van de agrarische dagloners herinnert aan de strijd van César Chávez veertig jaar geleden, tussen de Amerikaanse groentevelden. Ook Chávez behaalde succes door consumenten te overtuigen. Sánchez: ‘Dit is slechts de eerste stap.’

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.