buitenland

Mijnwerkers in de val na escalatie gevechten in Donetsk

Door Elif Isitman - 03 juni 2015

Aan de westrand van de Oekraïense stad Donetsk zijn woensdag opnieuw hevige gevechten opgelaaid tussen regeringstroepen en pro-Russische separatisten. De rebellen proberen het plaatsje Maryinka in handen te krijgen. Bijna duizend mijnwerkers zitten vast als gevolg van de gevechten.

Regeringstroepen zouden een bestorming van Maryinka hebben afgewend, meldt persbureau Reuters. De gevechten begonnen rond 3 uur ’s nachts en duurden bijna 12 uur.

Serieus

Het Minsk-akkoord, dat half februari werd ingesteld en onder meer een staakt-het-vuren voor beide partijen inlaste, wordt door beide partijen herhaaldelijk geschonden maar de gevechten bij Maryinka gelden als de ‘eerste serieuze escalatie van het conflict’ in de afgelopen drie maanden.

Hiervoor waren er wel schermutselingen tussen de twee kanten, maar tot woensdag geen hevige gevechten. Volgens Kiev gebruikten de rebellen meer dan twaalf tanks om het plaatsje binnen te dringen en waren ze met bijna 1.000 strijders op de been.

De separatisten ontkennen op hun beurt dat ze Maryinka, dat nog altijd onder de controle van het regeringsleger is, hebben geprobeerd binnen te dringen. De separatisten claimen beschoten te zijn door regeringstroepen in het rebellengebied rondom Donetsk. Volgens de rebellen kwamen daarbij 15 van hen om het leven. Er brak op verschillende plekken in Donetsk brand uit door de gevechten.

Elektriciteit

Als gevolg van de beschietingen viel de elektriciteit in de regio uit, waardoor bijna duizend mijnwerkers in twee kolenmijnen onder de grond vast kwamen te zitten.

De mijnen bij Donetsk liggen in het gebied dat in handen is van de pro-Russische separatisten. In de ene kwamen bijna 400 werkers in het donker te zitten, en in de ander bijna 600. Hulpverleners proberen hen woensdagmiddag te bevrijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.