buitenland

Nabestaande vergeeft kerkschutter Charleston

Door Servaas van der Laan - 19 juni 2015

Nabestaanden kregen vrijdag de kans om kerkschutter Dylann Roof toe te spreken. Eén van de familieleden zei medelijden met de moordenaar van haar moeder te hebben en hem te vergeven.

‘Ik zal haar nooit meer kunnen vasthouden, maar ik vergeef het je. Je hebt me pijn gedaan en ik heb medelijden met je ziel. God vergeeft je en ik vergeef je ook,’ zei de dochter van één van de personen die door Roof werd doodgeschoten.

Emotieloos

De 21-jarige moordenaar, die vrijdag werd voorgeleid, reageerde niet op die woorden en bleef emotieloos voor zich uitstaren. Roof was niet zelf aanwezig in de rechtszaal, maar was te zien via een videoverbinding.

Tegen de rechter vertelde hij uiteindelijk dat hij 21 jaar is en dat hij geen werk heeft. De rechter vertelde hem dat hij niet op borgtocht kon worden vrijgelaten. Hij wordt verdacht van negen moorden en verboden wapenbezit. Justitie onderzoekt nog of er sprake kan zijn van een terroristische aanslag.

Rassenoorlog

Roof zou hebben verklaard een rassenoorlog te willen uitlokken met zijn daad. De afgelopen maanden zou hij de moorden hebben voorbereid.

Roof liep donderdag een kerk in Charleston (South Carolina) binnen en opende het vuur op personen die Bijbelles kregen. Hij riep tegen de kerkgangers: ‘Jullie verkrachten onze vrouwen, en jullie nemen ons land over.’ Ook zou Roof hebben geroepen: ‘Ik moet doen, wat ik moet doen’. Negen personen overleefden de aanval niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.