buitenland

‘NAVO gaat Irak helpen leger te hervormen voor strijd tegen IS’

Door Elif Isitman - 23 juni 2015

De NAVO komt binnenkort met een plan voor de hervorming van het Iraakse leger. Het plan moet uitkomst bieden voor het leger dat met moeite strijdt tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Dat melden bronnen binnen de NAVO aan persbureau Reuters. Een officiële aankondiging laat nog op zich wachten.

Irak vroeg de NAVO vorig jaar december om hulp, specifiek bij het training van de veiligheidstroepen. Hoewel de internationale coalitie tegen IS veel NAVO-landen bevat, heeft de organisatie zelf zich tot dusver weinig bemoeid met het conflict in Syrië en Irak.

Nederlagen

Volgens de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Douglas Lute moet het plan de Iraakse regering adviseren hoe het leger het beste hervormd kan worden en hoe de regering een programma voor nationale veiligheid kan opzetten. Het Iraakse leger leed in de afgelopen diverse nederlagen en ontving veel kritiek van buitenaf. Vooral bij de stad Ramadi wisten de Iraakse soldaten zich niet goed staande te houden, waarna de stad werd ingenomen door de terroristen van IS.

Daarnaast wil de NAVO waarschijnlijk gaan helpen met het trainen van een select groepje Iraakse soldaten. Het is nog niet bepaald of ze in Irak zelf worden getraind of daarbuiten. Het aanbod van de NAVO zou als aanvulling gelden op wat de internationale coalitie nu al doet in termen van training

De NAVO had eerder een speciaal team in Irak om veiligheidstroepen te training maar het team werd in 2011 verwijderd, omdat er niet langer een juridische basis zou zijn voor hun aanwezigheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.