buitenland

Obama: ‘Families mogen gijzelnemers losgeld betalen’

Door Elif Isitman - 24 juni 2015

De Verenigde Staten gaan stoppen met het vervolgen van personen die losgeld betalen om gegijzelde familieleden vrij te krijgen. Tot nu toe konden Amerikanen die losgeld betaalden daarvoor worden vervolgd.

De Amerikaanse president Barack Obama presenteerde woensdag de nieuwe richtlijnen voor het omgaan met gijzelingen. Het betalen van losgeld is daar onderdeel van, meldt persbureau Reuters. Voorafgaand aan zijn presentatie, praatte hij met verschillende families van gegijzelde personen.

Pijn

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie wil de regering niks ‘toevoegen aan de pijn die families hebben door ze te confronteren met strafrechtelijke vervolging’.

In de praktijk zag de Amerikaanse regering losgeldbetalingen eerder vaak wel door de vingers, maar enkele families beklagen zich te zijn bedreigd met vervolging.

Onder meer de familie van de door Islamitische Staat gegijzelde – en onthoofde- fotojournalist James Foley, zou berichten hebben gekregen dat ze vervolgd konden worden toen ze overwogen om losgeld te betalen, meldt CNN.

Amerika wordt, net als veel westerse landen, geplaagd door gijzelingen van haar burgers. Andere ‘bekende’ Amerikaanse IS-gijzelaars, die niet in leven werden gelaten, waren de journalist Steven Sotloff en hulpverlener Kayla Jean Mueller.

Concessies

De Amerikanen houden vast aan de regel dat geen concessies aan gijzelnemers wordt gedaan, maar volgens de nieuwe richtlijnen kan het Witte Huis wel met hen communiceren en onderhandelen. De regering kan dus wel met terroristen spreken maar zal geen geldbetalingen aan hen doen.

Het land wil meer gaan samenwerken met derden, ook particulieren, om te achterhalen waar gijzelaars worden vastgehouden. Ook wil Amerika een speciaal ‘Hostage Recovery Fusion Cell’ oprichten: een orgaan dat zich exclusief bezighoudt met de manier waarop de Amerikaanse regering met gijzelingen omgaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.