buitenland

Palestijnse regering tussen Hamas en Fatah biedt ontslag aan

Door Tom Reijner - 17 juni 2015

De Palestijnse eenheidsregering, waarin terreurbeweging Hamas en Fatah met elkaar samenwerken, houdt op te bestaan. Het kabinet biedt woensdag zijn ontslag aan.

Abbas zegt dat de breuk de schuld is van Hamas, meldt de BBC. De Palestijnse premier Rami Hamdallah moet nu een nieuwe regering vormen, en zal volgens persbureau AFP praten met alle Palestijnse partijen, waaronder ook Hamas.

Angst

De radicaalislamitische groep, die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook, zou niet willen dat de Fatah-beweging voet aan de grond krijgt in het kleine stukje land, dat ligt ingeklemd tussen de Middellandse Zee, Egypte en Israël, is de beschuldiging vanuit Ramallah, waar het Fatah-hoofdkwartier is gevestigd.

Hamas zou van de Gazastrook een onafhankelijk islamitisch land willen maken. Hamas verwijt Fatah op zijn beurt dat het nieuwe verkiezingen tegenhoudt, uit angst dat die zullen worden verloren.

Vernietiging

De eenheidsregering kwam een ongeveer jaar geleden tot stand, toen beide partijen besloten elkaar te tolereren na een jarenlang conflict. Fatah en Hamas leefden op voet van oorlog, nadat de terreurbeweging in 2006 de verkiezingen in Gaza won, en later Fatah met militaire middelen verdreef uit het gebied.

Het wilde nooit echt boteren tussen de twee partijen na de verzoening. Het kabinet had samen moeten optrekken bij de wederopbouw van Gaza na de zomeroorlog tussen Israël en Hamas vorig jaar, maar daar wist het niet of nauwelijks in te slagen. Israël heeft altijd geweigerd met de eenheidsregering te onderhandelen, omdat Hamas, die openlijk de vernietiging van Israël predikt, er deel van uitmaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.