buitenland

‘Sancties tegen Rusland kunnen alleen maar worden verscherpt’

Door Elif Isitman - 08 juni 2015

Als het aan de leiders bij de G7-top in de Duitse plaats Elmau ligt, worden de sancties tegen Rusland niet versoepeld. De leiders willen de sancties intact houden totdat Rusland zich aan het Minsk-akkoord voor oost-Oekraïne houdt.

Het conflict in het oosten van Oekraïne is een van de speerpunten op de agenda van de G7, de top van zeven economische wereldmachten. Bij de top, die twee dagen duurt, zijn vertegenwoordigers van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bijeen. Vooral op zondag speelde Oekraïne een hoofdrol.

De Amerikaanse president Barack Obama riep de andere aanwezigen op zich ‘niet te laten tarten door Russische agressie’, meldt persbureau Reuters.

Staakt-het-vuren

De wereldleiders willen dat Rusland en de pro-Russische separatisten in Oekraïne zich houden aan het Minsk-akkoord, dat afgelopen februari van kracht kwam en waarin een staakt-het-vuren werd afgesproken. Sindsdien is de wapenstilstand door beide partijen echter meerdere malen geschonden.

In maart kwamen de EU-leiders al met elkaar overeen dat de sancties tegen Rusland behouden zouden worden, zolang het Minsk-akkoord niet in zijn geheel wordt geïmplementeerd. De sancties worden minstens tot het einde van dit jaar verlengd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die de G7-top in Elmau leidt, zei zondag dat de duur en de intensiteit van de sancties volledig afhankelijk zijn van het gedrag van Rusland in Oekraïne.

Ook de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, sprak zich hard uit tegen de regering Vladimir Poetin: ‘Als iemand een discussie wil over de aanpassing van de sancties kan het wat mij betreft alleen gaan over de aanscherping ervan.’

De uitspraken van Obama en Tusk lijken Rusland koud te laten. ‘Ja, we hebben opgelet bij de laatste verklaringen over sancties. Dit zijn geen nieuwe standpunten,’ zei een woordvoerder van Poetin maandag.

Volgens Moskou is het duidelijk dat de zeven wereldmachten onderling verdeeld zijn over de aanpak van Rusland. ‘Sommigen willen een dialoog met ons en zien de onmogelijkheid om serieuze problemen zonder dialoog op te lossen, dus we blijven goed opletten,’ staat in de verklaring van het Kremlin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.