buitenland

‘Soedan dwarsboomde uitlevering Bashir met gijzeling soldaten’

Door Elif Isitman - 16 juni 2015

De Soedanese regering van president Omar al-Bashir hield soldaten gegijzeld totdat Bashir Zuid-Afrika had verlaten. De gijzeling was een reactie op het verzoek van het Internationaal Strafhof om hem uit te leveren.

Dat meldt de Zuid-Afrikaanse website News24 op basis van verklaringen van de soldaten in kwestie.

Chantage

Ongeveer achthonderd Zuid-Afrikaanse soldaten zouden de afgelopen dagen door Sudanese troepen in Darfur zijn vastgehouden, nadat er commotie ontstond rondom de mogelijke arrestatie van Bashir. Als het waar is, zou Soedan daarmee Zuid-Afrika dus hebben gechanteerd om het veilige vertrek van de van oorlogsmisdaden verdachte president te kunnen garanderen.

Bashir was in Zuid-Afrika voor een top van de Afrikaanse Unie (AU). De AU heeft het Strafhof al eerder gewaarschuwd om te stoppen met het vervolgen van zittende Afrikaanse staatshoofden, die nu immuniteit lijken te genieten op het continent.

Veilig

De soldaten zouden volgens de verklaringen pas maandag zijn vrijgelaten, nadat Bashir veilig op het vliegveld van de Soedanese stad Khartoum was geland. Zuid-Afrika ontving stevige kritiek nadat het weigerde Bashir uit te leveren aan het strafhof.

Ook de Zuid-Afrikaanse rechtbank oordeelde dat Bashir opgepakt had moeten worden. Dit oordeel kwam echter te laat: de president zat toen al in het vliegtuig, dat vanaf een militaire vliegbasis in Pretoria vertrok. Bashir stond niet op de passagierslijst, waardoor de piloten toestemming hadden gekregen om op te stijgen.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft in 2009 een arrestatiebevel tegen Al-Bashir uitgevaardigd wegens verdenkingen van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en volkerenmoord in Darfur. Hierdoor verlaat de president zelden het land, uit angst om gepakt te worden. Soedan zelf is geen lid van het Internationaal Strafhof, Zuid-Afrika wel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.