buitenland

Strijd tegen IS kost de Amerikanen ruim 9 miljoen dollar per dag

Door Elif Isitman - 12 juni 2015

De strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) kost de Verenigde Staten meer dan 9 miljoen dollar (8 miljoen euro) per dag. Donderdagavond gaf het Pentagon de cijfers vrij over de kosten van de strijd.

Het is de eerste keer dat Amerika iets loslaat over de kosten van de aanvallen,  meldt onder meer CBS News.

Luchtmacht

Sinds de luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen IS onder leiding van de Amerikanen in augustus begon, is er 2.4 miljard euro uitgegeven. Het meeste geld gaat naar de luchtmacht: dit neemt ongeveer twee derde van het totale bedrag in en kost zo’n 4.5 miljoen euro per dag. De Amerikanen gooiden voor 575 miljoen euro aan bommen op door IS bezette gebieden.

Daarnaast besteedde de Amerikaanse landmacht bijna 250 miljoen euro aan trainers voor het Iraakse legers en commando’s. Inlichtingendiensten en surveillance kostte bij elkaar 18 miljoen euro.

Herovering

De internationale luchtaanvallen op IS hebben het Iraakse leger geholpen IS in enkele gebieden af te slaan, en zelfs een paar steden terug te winnen. Desalniettemin zaait de terreurbeweging op veel plekken in Irak en Syrië nog altijd dood en verderf.

Zo is de miljoenenstad Mosul nog altijd in handen van de terroristen. Woensdag was het precies een jaar geleden dat IS aan een enorme opmars begon in de regio en Mosul en andere steden in Irak en Syrië wist te veroveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.