buitenland

Terrorist Boston wilde geen agent onthoofden, maar activist Geller

Door Elif Isitman - 04 juni 2015

De terreurverdachte Usamaah Abdullah Rahim, die dinsdag door de politie in de Amerikaanse stad Boston werd doodgeschoten, zou het op de Amerikaanse activiste Pamela Geller hebben voorzien. Rahim zou samen met zijn handlanger hebben geplot haar te onthoofden.

Eerder werd gedacht dat Rahim (26), en zijn handlanger David Wright, een plan hadden beraamd om politieagenten te onthoofden. Het blijkt nu dat het doelwit van de twee terreurverdachten de vrije woord-activist Pamela Geller was, meldt CNN.

Geller is het hoofd van het American Freedom Defense Initiative, een organisatie die in de Verenigde Staten wordt gezien als anti-islamclub.

Mohammed

Activiste Geller is een sympathisant van PVV-leider Geert Wilders. Ze was een van de organisatoren van de anti-islambijeenkomst in Garland, Texas in mei, waar de PVV-leider een van de hoofdsprekers was. Tijdens de bijeenkomst werd een Mohammed-cartoonwedstrijd gehouden.

Nadat Wilders de bijeenkomst verliet, kwamen twee schutters het gebouw binnen. Na een vuurgevecht van ongeveer 15 seconden, werden de schutters doodgeschoten. Zowel Geller als Wilders noemde de schietpartij een ‘aanslag op het vrije woord’. De aanslag werd later door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) geclaimd.

Makkelijker

De terreurverdachte zou later hebben besloten ook agenten aan te vallen. Hij verklaarde in een getapt telefoongesprek dat politieagenten ‘het makkelijkste doelwit’ waren. ‘Ik kan niet zo lang wachten,’ zou hij in het telefoongesprek hebben gezegd, verwijzend naar het originele plan om Geller te onthoofden. De Amerikaanse FBI gaf een transcript van het getapte telefoongesprek vrij tijdens de zitting van Rahims handlanger David Wright.

Het kwam uiteindelijk gelukkig niet tot een aanslag. Rahim werd net buiten een apotheek in de Bostonse wijk Roslindale neergeschoten, nadat hij politieagenten had bedreigd met een machete. Er liep al een onderzoek naar de 26-jarige Rahim. Hij stond 24 uur per dag onder surveillance van het Amerikaanse Joint Terrorism Task Force omdat hij geradicaliseerd was en een bedreiging zou vormen voor zijn omgeving.

Geller zelf zegt geschrokken te zijn van het nieuws dat zij doelwit zou zijn van een aanslag. ‘Ze willen me straffen omdat ik sharia-wetgeving zou hebben overtreden. Ze willen iedereen doden die zich niet vrijwillig aan hun wetten houdt. Dit is een nederlaag voor de Amerikaanse vrijheid,’ zei Geller, die sinds het incident in Texas wordt omringd door een ‘leger aan beveiligers’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.