buitenland

Teruglezen liveblog: ‘Onthoofde slachtoffer was chef van dader’

Door Shari Deira - 26 juni 2015

In het pand van het Franse gasbedrijf Air Products in de plaats Saint-Quintin-Fallavier is vrijdag iemand onthoofd. Het lichaam werd buiten het bedrijf gevonden met een vlag van Islamitische Staat.

16:36 Betrokkenen bij het onderzoek naar de aanslag melden dat het onthoofde slachtoffer mogelijk de baas was van de terrorist.

15:57 De vrouw van Salhi zou intussen worden verhoord door de politie. Agenten doen huiszoeking in zijn woning in Saint-Priest, een voorstad van Lyon.

14:56 Dader Yassine Salhi zou een getrouwde man en vader van drie kinderen zijn. Volgens een buurvrouw is het een erg beleefde man.

14:25 De identiteit van de man die is onthoofd, is bekendgemaakt. Het gaat om een chauffeur van een transportbedrijf, die bij Air Products kwam leveren.

14:15 ‘Misselijkmakend en luguber’, met die woorden reageert minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken op de gebeurtenis in Frankrijk. Hij zei ook dat we ons niet moeten laten intimideren en moeten blijven staan voor onze vrijheid en onze normen en waarden.

14:14 Ook de Franse president Manuel Valls reageert: ‘Islamitisch terrorisme heeft Frankrijk opnieuw getroffen.’

13:42 De Franse minister bevestigt dat er nog zeker één arrestatie is verricht. ‘Mensen die mogelijk hebben deelgenomen aan deze misdaad zijn aangehouden. Uit het onderzoek zal blijken of ze betrokken waren en zo ja op welke manier,’ zegt Cazeneuve.

13:38 Een brandweerman arresteerde aanslagpleger Yassine Sali, zegt Cazeneuve. De brandweerman was snel ter plaatse.

13:23 Onderzoek naar de dader is nog gaande, maar bekend is dat hij woonde in Lyon, zegt Cazeneuve. De dader heet Yassine Sali en werd in 2006 geregistreerd vanwege radicalisering.

Het onderzoek naar de man werd in 2008 gestaakt. Sali had geen strafblad.

13:22 Minister Cazeneuve heeft journalisten toegesproken bij de fabriek. ‘Ik wil wederom zeggen dat ons land hier sterker uitkomt.’

13:16 Het slachtoffer van de terreuraanslag is geen medewerker van Air Products, meldt het gasbedrijf. Wie het slachtoffer van de onthoofding dan wel is, is onbekend.

12:53 Hollande riep ook op tot eenheid, en wil verdeling onder de Franse bevolking voorkomen.

12:49 In zijn toespraak benadrukt Hollande dat het belangrijk is om niet toe te geven aan angst. ‘We moeten individuen en groepen uitschakelen die verantwoordelijk zijn voor dit soort aanvallen.’

12:47 Hollande zegt in een toespraak dat er bij de aanslag één dode is gevallen en twee gewonden. ‘Er bestaat geen twijfel over dat het doel, dat was een ontploffing veroorzaken.’

12:38 De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid ziet geen reden om het dreigingsniveau voor Nederland te verhogen.

12:35 De Britse premier David Cameron heeft in Brussel, waar de EU-top plaatsheeft, gesproken met Hollande om zijn medeleven over te brengen.

12:33 Het is onduidelijk of de tweede dader dood is of niet. Volgens Le Parisien is hij doodgeschoten, volgens Le Dauphiné Liberé is de politie nog op zoek.

12:30 President François Hollande keert vrijdag terug naar Frankrijk vanwege de aanslag op het gasbedrijf. Hollande was aanwezig bij de top van de Europese Unie in Brussel. Op het Elysée is vrijdag een speciaal veiligheidsberaad.

11.59 Het hoofd van het slachtoffer zou zijn gevonden op een hek bij het bedrijf met de vlag van IS. Op het hoofd zou een tekst in het Arabisch zijn vastgemaakt.

11:45 De dader zou met een auto het terrein zijn opgereden. Volgens diverse media is hij inmiddels opgepakt. Hij heeft in de fabriek een aantal gasflessen laten ontploffen.

11:31 De Franse krant Le Dauphine meldt dat de dader een dertigjarige man is en een bekende van de inlichtingendiensten. Er is mogelijk sprake van een tweede dader, die is om het leven gekomen, meldt Le Parisien. Hoe de man om het leven is gekomen, is onduidelijk.

11:25 De politie schroeft de beveiligingsmaatregelen op ‘risico-locaties’ vandaag op.

11:10 Op de plek van de onthoofding zijn ook explosies gehoord. Behalve één dode is er een aantal gewonden gevallen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is inmiddels aangekomen in Saint-Quitin-Fallavier, ten zuidoosten van Lyon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.