buitenland

Tunesië sluit moskeeën na aanval op toeristen

Door Tom Reijner - 27 juni 2015

Islamitische Staat (IS) heeft de terreuraanslag in de Tunesische badplaats Sousse opgeëist via Twitter. En de regering in Tunis sluit tachtig islamitische gebedshuizen waarin mensen worden aangezet tot geweld.

‘Onze broeder, de strijder van het kalifaat Abu Yihya al-Kairouni, heeft zijn doel bij het Imperial hotel bereikt ondanks veiligheidsmaatregelen,’ is op sociale media te lezen, meldt persbureau Reuters.

De terreurorganisatie spreekt van een ‘bordeel’ waar de terrorist ‘ongelovigen’ heeft gedood. Op andere accounts die met IS in verband worden gebracht, zijn foto’s geplaatst van de terrorist, wordt er beweerd.

Zes nationaliteiten

Het dodental van de aanval op het strand en een resort in Sousse is inmiddels opgelopen tot 39. Onder de slachtoffers van de aanslag op het strand van hotel Impérial Marhaba zijn toeristen van zes nationaliteiten.

Volgens het Tunesische ministerie van Volksgezondheid zijn er in elk geval Belgen, Duitsers en Britten onder de dodelijke slachtoffers. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdagavond dat er ten minste vijf gedode Britten zijn.

De Nederlandse toeristen zijn ongedeerd. Een toestel met Nederlanders uit het Noord-Afrikaanse land landde zaterdag op Schiphol. Alle Nederlanders die aanwezig waren in het getroffen hotel zijn naar huis teruggekeerd. ‘Ze waren in shock, maar rustig en vooral opgelucht dat ze naar huis konden,’ zegt een woordvoerder van reisorganisatie TUI.

Gebedshuizen

De regering in Tunis gaat tachtig moskeeën sluiten waarin mensen worden aangezet tot geweld. maakte premier Habib Essid bekend. Het gaat om gebedshuizen waar de staat geen controle over heeft.

De regering hoopt de sluitingen binnen een week te voltooien. De autoriteiten vrezen dat met het nieuwe radicaalislamitische geweld, na de aanslag op het Bardo-museum in maart – het toerisme tot stilstand komt. Deze bron van inkomsten is erg belangrijk voor het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.