buitenland

Twee Russen ‘met anti-NAVO-folder’ opgepakt op Letse basis

Door Tom Reijner - 13 juni 2015

Letland heeft twee Russische activisten opgepakt. Het tweetal was op woensdag over het hek van de Adazi-basis geklommen, in de kraag gevat, maar vrijdag pas formeel gearresteerd.

De mannen droegen oranje-zwarte St. George-vlaggen zich mee, en hadden anti-NAVO-pamfletten in hun hand, meldt persbureau Reuters op basis van de Letse autoriteiten. De Russische ambassade heeft nog geen commentaar gegeven op het incident.

Angst

Tot grote onvrede van buurland Rusland doet Letland deze week mee aan een militaire oefening onder leiding van de Verenigde Staten. Van de drie Baltische staten kent Letland de grootste Russische minderheid: ruim een kwart van de inwoners – in totaal iets meer dan 2 miljoen mensen.

Bij de regering in Riga bestaat de angst dat dat deze aanzienlijke minderheid zich zal gaan roeren na de gebeurtenissen in Oost-Oekraïne, waar de pro-Russische rebellen en Russischtalige bevolking (militaire) steun kregen van het Kremlin. Bovendien spelen sentimenten uit het recente verleden een grote rol: Letland werd tussen 1945 en 1991 bezet door de Sovjet-Unie

Stateloos

Veel Russen in Letland, van wie een deel stateloos is omdat ze – al dan niet vrijwillig – geen Lets paspoort hebben, voelen zich gediscrimineerd en achtergesteld.

Poetin heeft gezegd op te zullen komen voor de ‘onderdrukte’ Russische minderheden in de buurlanden, maar omdat het kleine land lid is van de NAVO zal hij wel even nadenken alvorens in te grijpen. Volgens het handvest is het transatlantische bondgenootschap verplicht om terug te slaan.

Hack

Ook Estland en Litouwen – tevens lid van de NAVO- maken zich zorgen. Zo vermoeden Litouwse media dat Rusland achter de hack zit van het ministerie van Defensie eerder deze week. Een paar maanden geleden liet het land weten dat het de dienstplicht weer wil invoeren.

En in Estland had in februari een militaire parade langs de grens met Rusland plaats, waarbij ook een afvaardiging van het Amerikaanse leger aanwezig was. Rusland heeft na de Koude Oorlog veel geklaagd over de uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting. Het militaire bondgenootschap staat sinds 2004 letterlijk aan de grens met de machtige oosterbuur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.