buitenland

Tweede Al-Qa’ida-leider gedood door Amerikaanse drone-aanval

Door Elif Isitman - 16 juni 2015

Nasser al-Wuhayshi, leider van terreurbeweging Al-Qa’ida op het Arabische Schiereiland is vrijdag in Jemen gedood. Hij is mogelijk geraakt door een Amerikaanse drone.

Dat meldt CNN dinsdag op basis van twee bronnen binnen de Jemenitische veiligheidsdiensten. Al-Wuhayshi werd gezien als de op een na belangrijkste man binnen Al-Qa’ida.

Kroonprins

Al-Wuhayshi stond sinds 2009 aan het hoofd van AQAP, de Jemenitische tak van Al-Qa’ida. Hij werd ook wel de ‘kroonprins van Al-Qa’ida’ genoemd.

In zijn laatste propagandafilmpje liet hij weten het op de Amerikanen voorzien te hebben: ‘we moeten het kruis vernietigen, Amerika is de drager van het kruis.’ Op het filmpje zou de grootste bijeenkomst van Al-Qa’ida in de afgelopen jaren te zien zijn geweest.

Bekende AQAP-militairen lieten op sociale media weten dat hun leider nu een martelaar is en dat hij is vervangen door een ander belangrijk lid van de terreurorganisatie. Hij zou worden vervangen door Qasm Al-Rimi, een commandant van de terreurgroep.

De Verenigde Staten proberen zijn dood nu bevestigd te krijgen. Het is nog onduidelijk of de drone afkomstig is van de Amerikaanse CIA. De berichtgeving komt kort nadat Mokhtar Belmokhtar, een ander belangrijk Al-Qa’ida-kopstuk, in Libië zou zijn gedood.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.