buitenland

Veel doden bij zelfmoordaanslag in sjiitische moskee Kuweit

Door Tom Reijner - 26 juni 2015

In het centrum van Kuweit-stad is vrijdag een aanslag gepleegd op een moskee, die wordt gebruikt door sjiieten. De aanval had plaats tijdens het drukbezochte vrijdagmiddaggebed.

Bij de zelfmoordaanval zijn zeker dertien doden en diverse gewonden gevallen, meldt de Arabische nieuwszender al-Arabiyah. Volgens de autoriteiten van Kuweit is het dodental inmiddels gestegen tot 25, en hebben zeker 202 mensen verwondingen opgelopen. 

De bomaanval is een poging om ‘de eenheid in het land te ondermijnen’, zegt premier Jaber al-Muburak al-Sabah na een bezoek aan de gewonden in het ziekenhuis. ‘Maar het zal de terroristen niet lukken. We zijn veel sterker dan dat,’ voegde hij eraan toe.

Claims

Het gaat om de al-Sadeq-moskee. Een terrorist zou het terrein van het islamitische gebedshuis zijn opgelopen, en zich daar hebben opgeblazen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag in het Arabische land ligt bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS), volgens claims die op sociale media zijn verschenen.

De afgelopen weken hebben aanhangers van IS in Saudi-Arabië aanslagen gepleegd op moskeeën van sjiieten. In het westen van het Arabische schiereiland leven aanzienlijke sjiitische minderheden.

Vijandig

Ook daarbij kwamen veel mensen om het leven. De soennitische extremisten beschouwen sjiieten niet als moslims, en staan daarom erg vijandig tegenover deze islamitische geloofsstroming.

In Kuweit is 40 procent van de bevolking sjiitisch. In het kleine olierijke emiraat wonen ongeveer drie miljoen mensen. Het land wordt sinds halverwege de achttiende eeuw geregeerd door de soennitische familie al-Sabah.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.