buitenland

VN: niets van waar, die ‘gijzeling’ van soldaten in Sudan

Door Tom Reijner - 17 juni 2015

De Verenigde Naties (VN) weerspreken de berichten dat er sprake was van gegijzelde Zuid-Afrikaanse vredessoldaten, als reactie op het verzoek van het Internationaal Strafhof tot uitlevering van de Sudanese president Omar al-Bashir

‘We kunnen bevestigen dat de Zuid-Afrikaanse missie niet gegijzeld is geweest, en ook geen dreiging heeft ervaren,’ zegt VN-woordvoerder Farhan Haq in een verklaring, meldt persbureau Reuters.

Er zijn iets meer dan achthonderd Zuid-Afrikaanse troepen gelegerd in Darfur, om daar de veiligheid van de burgers te waarborgen.

Het gebied werd enkele jaren geleden getroffen door geweld op uitgebreide schaal, waarbij naar schatting 300.000 mensen om het leven kwamen. De missie, een gecombineerde vredesmacht van de Afrikaanse Unie en de VN, is er sinds 2007.

Ophef

Dinsdag meldde de Zuid-Afrikaanse website News24 dat de afgelopen dagen achthonderd soldaten uit dit land werden vastgehouden door Sudanese troepen in Darfur.

Dat zou zijn gebeurd, nadat er ophef ontstond rond de mogelijke arrestatie van Al-Bashir. Het Internationaal Strafhof had de Zuid-Afrikaanse autoriteiten om zijn uitlevering gevraagd.

Top

De Sudanese president was in Zuid-Afrika voor een top van de Afrikaanse Unie. Maar Al-Bashir werd nooit opgepakt. Want hoewel een Zuid-Afrikaanse rechtbank had geoordeeld dat Bashir had moeten worden aangehouden, vertrok vanaf een militaire vliegbasis in Pretoria een toestel, met aan boord Al-Bashir. Hij stond niet op de passagierslijst, waardoor de piloten toestemming hadden gekregen om op te stijgen.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft in 2009 een arrestatiebevel tegen Al-Bashir uitgevaardigd wegens verdenkingen van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en volkerenmoord in Darfur.

Hierdoor verlaat de president zelden het land, uit angst om gepakt te worden. Sudan zelf is geen lid van het Internationaal Strafhof, Zuid-Afrika wel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.