buitenland

Waarom Dominique Strauss-Kahn vrijuit gaat in prostitutiezaak

Door Elif Isitman - 12 juni 2015

De voormalige IMF-chef Dominique Strauss-Kahn is vrijdag in Lille vrijgesproken. Hij stond samen met dertien anderen terecht voor souteneurschap.

Strauss-Kahn (66) werd ervan beschuldigd als pooier te hebben gefungeerd en prostituees te hebben geregeld voor uitbundige seksfeesten. Het Franse Openbaar Ministerie had in februari al om vrijspraak gevraagd voor de voormalige IMF-topman.

Strauss-Kahn heeft altijd erkend mee te hebben gedaan aan seksfeestjes, maar ontkende te hebben geweten dat de aanwezige vrouwen prostituees waren, iets wat inderdaad lastig te bewijzen is. De aanklager in Lille verklaarde eerder al dat er niet genoeg bewijs is om Strauss-Kahn veroordeeld te krijgen voor pooierschap.

Onconventionele activiteiten

Tijdens eerdere zittingen getuigden verschillende prostituees tegen Strauss-Kahn. Zij beschreven hoe hij aandrong op ‘enorm brute en dierlijke seks‘, waarop Strauss-Kahn reageerde dat hij niet terecht stond voor ‘onconventionele activiteiten’. Volgens de prostituees was het onmogelijk dat hij niet wist dat de vrouwen waar hij mee van doen had prostituees waren.

Souteneurschap, het uitoefenen van pooier-achtige activiteiten, wordt in het Franse strafrecht ruim uitgelegd. Iemand in contact brengen met prostituees is strafbaar en in georganiseerd groepsverband kan dat tot tien jaar cel en 1,5 miljoen euro boete tot gevolg hebben. Er was dus niet genoeg bewijs om Strauss-Kahn voor deze feiten te veroordelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.