buitenland

Wat weten we tot dusver over aanslagpleger Frans gasbedrijf?

Door Tom Reijner - 26 juni 2015

De hoofdverdachte van de terreuraanslag op een gasfabriek in de Franse plaats Saint-Quintin-Fallavier is Yassin Salhi, een 35-jarige man uit een dichtbevolkte voorstad van Lyon, Saint-Priest.

Dat is niet ver van de plaats waar de aanslag plaatshad. Saint-Priest is een plaats ten zuidoosten van Lyon waar veel bedrijven zijn gevestigd, en telt zo’n veertigduizend inwoners.

Aanhouding

Salhi werd na de aanslag, waarbij zeker een dode viel, overmeesterd door een brandweerman. Hij is gearresteerd, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De bewindsman was vrij snel ter plaatse.

Salhi zou verwondingen hebben opgelopen aan zijn gezicht. Politieagenten hebben nog zeker een aanhouding verricht in kringen rond de 35-jarige dader. Het is onduidelijk of de tweede dader dood is of niet. Volgens Le Parisien is hij doodgeschoten, volgens Le Dauphiné Liberé is de politie nog op zoek.

De man die onthoofd werd teruggevonden, was bij een transportfirma de chef van hoofdverdachte Yassin Salhi, meldt een regionale Franse omroep. Salhi werkte voor het bedrijf in Chassieu waar zijn slachtoffer chef was.

Getrouwde man

Salhi zou een getrouwde man en vader van drie kinderen zijn, meldt Le Parisien. Het is een erg beleefde man, zegt althans een buurvrouw. Zijn huis in Saint-Priest wordt doorzocht op belastend materiaal. De vrouw van Salhi wordt momenteel ondervraagd door de politie.

Hij werd in 1980 in Oost-Franse Pontarlier geboren. In de jaren voor 2008 hield de inlichtingendienst hem in de gaten, omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde.

Maar de speciale aandacht voor Salhi, zijn status ‘S’ (signalé et surveillé, dat betekent ‘gesignaleerd en in de gaten gehouden’) verviel in 2008. Salhi heeft geen strafblad, weet de Franse krant Le Monde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.