buitenland

Zo straft het EU-parlement de Russen voor hun zwarte lijst

Door Elif Isitman - 02 juni 2015

De Russische ambassadeur Vladimir Tsjisjov en in ieder geval een andere Russische diplomaat zijn niet langer welkom in het Europees Parlement. Het is de sanctie van het Europees Parlement voor de zwarte lijst van de Russen.

Dat maakte het Europees Parlement dinsdag bekend. Bij leden van het Russische parlement zal per geval worden beoordeeld of zij al dan niet welkom zijn.

Het parlement heeft daarnaast de activiteiten van een commissie waarin Europarlementariërs en Russische vertegenwoordigers samenwerken, bevroren. De leden van deze commissie komen normaal gesproken één tot twee keer per jaar bij elkaar om de politieke en economische samenwerking tussen Rusland en de EU te bespreken.

Vorige week werd bekend dat Rusland 89 politici en militairen uit Europa op een zwarte lijst heeft gezet. Onder hen zijn de Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) en de Tweede Kamerleden Louis Bontes (ex-PVV) en Michiel Servaes (PvdA). Ook de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt heeft een plekje op de lijst.

Kritisch

Van Baalen en Verhofstadt waren vorig jaar februari aanwezig op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, waar ze een menigte op het hart drukten dat Europa hen niet in de steek zou laten. De twee zijn, net als de 87 andere personen op de lijst, erg kritisch op de rol die Rusland speelt bij het conflict in Oost-Oekraïne.

De zwarte lijst van Rusland geldt als reactie op de sancties die het land kreeg opgelegd vanwege de bemoeienis in het conflict in Oekraïne en de annexatie van de Krim.  Volgens de Russen zouden de personen op de zwarte lijst ‘actief een staatsgreep in Oekraïne’ hebben aangemoedigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.