buitenland

Zo ziet het ‘Disneyland van Moskou’ er van binnen uit

Door Elif Isitman - 18 juni 2015

Rusland opende dinsdag het Patriot Park, een militair pretpark op ongeveer een uur rijden vanaf de hoofdstad Moskou. De Russische president Vladimir Poetin was zelf aanwezig bij de opening.

Tijdens de opening kondigde hij aan het nucleaire arsenaal van Rusland te willen uitbreiden. Er worden 40 nieuwe intercontinentale raketten toegevoegd. Bij de opening waren vertegenwoordigers uit tientallen landen aanwezig.

Educatief

Patriot Park richt zich vooral op gezinnen met kinderen en heeft veel weg van Disneyland, aldus verslaggevers van CNN, die zelf een kijkje gingen nemen bij het militaire themapark. ‘Kinderen eten ijsjes, terwijl ze langs wapenarsenalen lopen die krachtig genoeg zijn om hele continenten op te blazen.’

In de eerste dagen na de opening trok het park honderdduizenden bezoekers. Het park ligt in de stad Kubinka, ongeveer 63 kilometer ten westen van de hoofdstad Moskou.

Het park is vooral ‘educatief’ bedoeld, maar naast het bezichtigen van onder meer militair geschut, helikopters, raketten, tanks, boten en onderzeeërs, kunnen bezoekers er ook terecht om Poetin-prullaria aan te schaffen. Ook heeft het Russische leger een winkel in het park, waar militaire kleding verkocht wordt en kunnen kinderen er leren schieten.

Nationalisme

Onder de bezoekers in de eerste twee dagen waren, naast gezinnen met kinderen, veel buitenlandse militairen die interesse hebben in de militaire uitrusting van de Russen. In een van de tentoonstelling is bijvoorbeeld ook een BUK-raket te zien, het type raket dat vermoedelijk gebruikt is om vlucht MH17 vorig jaar uit de lucht te schieten.

Gezinnen zouden er vooral komen om hun kinderen het nationalisme van Rusland bij te brengen. Volgens de verslaggevers speelt er continue ‘nationalistische muziek’. Ook heeft het park een groot podium waar om de zoveel tijd een militaire act te zien is. Voorbeelden zijn militaire ‘dansshows’ (zie video onderaan artikel), demonstraties van de luchtmacht, en reconstructies van bekende Sovjet-gevechten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.