buitenland

Zuid-Korea: de angst voor het MERS-virus zit er goed in

Door Tom Reijner - 11 juni 2015

De Zuid-Koreanen nemen geen halve maatregelen om de verspreiding van het ‘Middle East Respiratory Syndrome’ tegen te gaan. Aan het virus, dat beter bekend is onder de afkorting MERS, zijn in het Aziatische land sinds mei al tien mensen bezweken.

Jangdeok, een Zuid-Koreaans dorp met 73 huizen, is afgesneden van de buitenwereld. De autoriteiten hebben het plaatsje geïsoleerd. Alle toegangswegen naar Jangdeok zijn afgesloten, en twintig gezondheidsmedewerkers in speciale beschermende kleren gaan twee keer per dag langs de huizen om de temperatuur van de bewoners op te nemen.

Maar is het dorp wel een besmettingshaard? Nee, slechts van een dorpeling is bekend dat hij is besmet met het MERS-virus.

Isolatie

De angst voor de ziekte zit er goed in. Eerder vandaag werd al een ziekenhuis gesloten, waarbij alle medewerkers, patiënten en bezoekers in quarantaine zijn gezet. In totaal zitten nu 3.800 personen in isolatie, meldt CNN.

De namen van 24 ziekenhuizen, waar MERS is aangetroffen, zijn gepubliceerd, zodat mensen die daar zijn geweest zich kunnen laten testen. Van besmette patiënten worden de telefoons onderzocht, om op die manier te bekijken met wie zij zoal in contact zijn geweest.

Honderden mensen zijn al besmet geraakt. Treinstellen van de metro in de hoofdstad Seoul worden door mensen met mondkapjes grondig ontsmet. Intussen is er een sprankje hoop dat MERS over het hoogtepunt heen is, zeggen deskundigen.

Dromedarissen

Het virus is, zoals de naam al aangeeft, voor het eerst opgedoken in het Midden-Oosten. Drie jaar geleden werd de ziekte voor het eerst vastgesteld in Saudi-Arabië. Vermoedelijk is een Zuid-Koreaanse zakenman bij een bezoek aan dat land geïnfecteerd geraakt. Vervolgens heeft hij het virus ‘meegenomen’ naar zijn vaderland.

Doordat er niet op tijd maatregelen zijn genomen rondom de patiënt, is het in Zuid-Korea tot een uitbraak gekomen, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het MERS-virus wordt soms vergeleken met SARS, maar de twee virussen zijn verschillende typen coronavirussen, met andere eigenschappen, aldus het RIVM.

MERS kan zeer ernstige luchtwegklachten veroorzaken. Patiënten hebben vaak last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Het is niet helemaal duidelijk waar het virus precies vandaan komt. Mogelijk ligt de bron bij dromedarissen. Het RIVM benadrukt dat overdracht van mens tot mens zelden plaatsheeft. Als het gebeurt, is dat vooral in het ziekenhuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.