buitenland

3,5 miljoen euro voor tip die leidt tot arrestatie ‘El Chapo’

Door Shari Deira - 14 juli 2015

De beruchtste drugshandelaar van Mexico is ontsnapt en de Mexicaanse regering laat het daar niet bij zitten. Voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán is een beloning van 60 miljoen Mexicaanse peso (bijna 3,5 miljoen euro) uitgeloofd.

Mexicaanse autoriteiten doen er alles aan om El Chapo (de korte) te vinden, sinds zijn verdwijning afgelopen zaterdag.

De leider van het Sinaloa drugskartel stapte zaterdag in de douche van een zwaarst beveiligde gevangenis van Mexico, waarna hij niet meer is gezien. Via een goed uitgeruste tunnel kon de drugshandelaar eenvoudig naar buiten. In de tunnel hingen lampen, waren zuurstofflessen en lag een rails.

Snor

Het Openbaar Ministerie in Mexico gaf maandag een foto vrij van El Chapo waar hij kort haar heeft, en zonder de voor hem kenmerkende snor. De foto werd genomen bij zijn arrestatie vorig jaar. De directeur van de zwaarbeveiligde gevangenis is inmiddels ontslagen vanwege de ontsnapping.

Guzmán kreeg voor deze actie hulp van medewerkers van de gevangenis. Zij hielden hem uit het oog van camera’s en beveiligers. Tegen meer dan dertig medewerkers loopt een officieel onderzoek, omdat zij Guzmán zouden hebben geholpen bij de ontsnapping.

De grenscontroles zijn door de Verenigde Staten, Guatemala en Belize aangescherpt om te voorkomen dat de drugshandelaar het land uitgaat. Er zijn momenteel geen aanwijzingen waar hij kan zijn. Hoewel El Chapo altijd op de vlucht was, heeft hij een uitgebreid netwerk opgebouwd van safe houses en mensen die hem kunnen helpen de politie een stap voor te blijven.

Arrestatie

De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA was naar eigen zeggen vorig jaar al op de hoogte van de ontsnappingspoging. Een ex-medewerker van de DEA zei maandag tegen ABC News dat ook Mexicaanse autoriteiten waren ingelicht dat El Chapo al sinds zijn arrestatie bezig was met het voorbereiden van zijn ontsnapping.

Het is niet de eerste keer dat Guzmán uit de gevangenis ontsnapt. In 2001 wist hij te ontsnappen door zich te verstoppen in een kar met was. Het duurde dertien jaar voor de politie hem opspoorde en kon arresteren. Hij verbleef toen in een resort aan het strand.

Na zijn arrestatie vroegen de Verenigde Staten om uitlevering van Guzmán, omdat hij ook in Amerika wordt gezocht vanwege drugshandel en de Amerikanen vreesden dat het hem in Mexico opnieuw zou lukken om te ontsnappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.