buitenland

Amerika biedt Petro Porosjenko meer militaire hulp aan

Door Tom Reijner - 25 juli 2015

De Amerikanen gaan meer ondersteuning bieden aan het Oekraïense leger. De hulp, die nog bestaat uit het trainen van reservisten, wordt verder uitgebreid.

In de loop van het jaar krijgen ook de reguliere regeringsmilitairen een training, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond (Nederlandse tijd).

Geen zware wapens

De training maakt deel uit van de militaire samenwerking tussen Kiev en Washington, en heeft plaats in het westen van Oekraïne, niet ver van de grens met NAVO-lidstaat Polen. De kosten zullen volgens Reuters rond de 244 miljoen dollar bedragen.

De Amerikanen zijn niet van plan de materiële steun aan de Oekraïense strijdkrachten op te voeren, dus geen levering van (zware) wapens, waar eerder sprake van zou zijn volgens berichten in de Amerikaanse media. De Oekraïners krijgen nu alleen ‘niet-dodelijke’ wapens, als voertuigen, medicijnen en nachtkijkers.

Staakt-het-vuren

Het Oekraïense leger kan wel wat hulp gebruiken. Het is nooit bij machte geweest om de pro-Russische separatisten het hoofd te bieden. Deze separatisten worden vermoedelijk actief gesteund door het Kremlim.

Het leger leed vele gevoelige nederlagen en moest zich terugtrekken uit strategisch gelegen plaatsen. Inmiddels is al maanden een wapenstilstand van kracht, maar die wordt regelmatig geschonden.

Gisteren belden de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Oekraïense president Petro Porosjenko met elkaar. Biden juicht het voorstel van Porosjenko toe om een wapenvrijezone van 30 kilometer in te stellen in Oost-Oekraïne, aldus het Witte Huis.

Biden en Porosjenko vinden dat de pro-Russische rebellen in het gebied zich niet aan de afgesproken staakt-het-vuren (Minsk, februari) houden en zich weinig aantrekken van de afspraak om zwaar materieel terug te trekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.