buitenland

‘Amerika mag IS bombarderen vanuit Turkse vliegbasis’

Door Elif Isitman - 23 juli 2015

De Verenigde Staten hebben toestemming gekregen van Turkije om terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te bombarderen vanaf een Turkse vliegbasis. Na maanden van onderhandelen zouden president Barack Obama en president Recep Tayyip Erdogan eindelijk tot een overeenkomst zijn gekomen.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van Amerikaanse defensiebronnen. Het Witte Huis bevestigt dat er een gesprek is geweest, maar laat nog niets los over een overeenkomst over de vliegbasis. De Turken lijken hiermee, na verschillende bloederige incidenten in de afgelopen week, de strijd tegen IS te willen opvoeren.

Afstand

Het zou gaan om de Incirlik Air Base, die op ongeveer 250 kilometer afstand van de Syrische stad en IS-bolwerk Raqqa ligt en waar ook Nederlandse Patriot-raketten zijn gestationeerd. Mochten de aanvallen vanaf deze plek worden uitgevoerd, dan hoeven de gevechtsvliegtuigen een beduidend kortere afstand af te leggen naar hun doelen.

Het Witte Huis wil zich uit veiligheidsoverwegingen niet uitlaten over de kwestie, zei woordvoerder Josh Earnest donderdag. Wel bevestigt hij dat Amerika en Turkije hun strijd tegen IS vanaf nu zullen uitbreiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.