buitenland

Amerikaanse drone doodt IS-overloper in Afghanistan

Door Elif Isitman - 09 juli 2015

Een leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is dinsdag gedood door een Amerikaanse droneaanval in het oosten van Afghanistan. Het gaat om Shahidullah Shahid, een voormalig lid van de Pakistaanse Taliban.

Dat melden Afghaanse autoriteiten donderdag aan persbureau Reuters.

Taliban

De drone-aanval werd in de Nangarhar-provincie gelanceerd. IS-terroristen maken recentelijk een opmars in de provincie en hebben de Taliban daar grotendeels weten te verdrijven.

De provincie heeft een grens met Pakistan en is een van de gebieden in het land waar IS het meest actief is. Veel voormalige Taliban-leden in het land lopen over naar IS, schrijft CNN.

Beroemd

‘Shahid wilde IS in Afghanistan uitbreiden en zijn dood zal een behoorlijke impact hebben op hun activiteiten,’ zei een woordvoerder van de Afghaanse regering. Hij zou een ‘grote oorlog’ hebben gepland in de regio en zou zichzelf hebben ‘getransformeerd tot een beroemde en centrale figuur van de terreurbeweging’.

IS-leider Shahid was een lange tijd woordvoerder voor de Pakistaanse tak van de Taliban. In oktober vorig jaar zwoer hij voor het eerst openlijk trouw aan de terroristen van IS. Een paar weken later kondigde de Taliban aan dat hij werd vervangen als woordvoerder van de groep.

Naast Shahid zouden bij de aanval ook 49 andere IS-leden zijn omgekomen, onder wie de tweede leider van IS in Afghanistan Gul Zaman.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.