buitenland

Auto’s ontploft in Gazastrook: IS verantwoordelijk?

Door Shari Deira - 19 juli 2015

Naast terroristische organisaties Hamas en Islamic Jihad lijkt nog een terreurbeweging voet aan grond te krijgen in de Gazastrook. Een aantal auto’s ontplofte zondagochtend en IS zou hiervoor verantwoordelijk zijn.

De auto’s die ontploften in Gaza Stad waren van leden van Hamas en Islamic Jihad, melden Israëlische media. Er zouden geen doden zijn gevallen, wel raakte een aantal Palestijnen gewond.

Ontploffing

Op een foto die zou zijn genomen na de ontploffing is een muur te zien met het logo van terreurbeweging IS. Dat kan een manier zijn van IS om de ontploffingen op te eisen.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat auto’s zijn ontploft van Hamas-leden. Eerder gaf de terroristische organisatie de Palestijnse Autoriteit de schuld, maar er werd ook in de richting van IS gewezen.

Hoewel Hamas en IS het op sommige punten wel met elkaar eens zijn, bijvoorbeeld over hun haat tegen Israël, zijn er wel verschillen tussen de organisaties. Zo streeft Hamas niet naar een wereldwijde religieuze oorlog.

Hamas

In mei zei Hamas dat IS geen echte aanhangers heeft in de Gazastrook. IS-sympathisanten uit Gaza zouden alleen ‘leven’ op sociale media. ‘Er is niets met de naam Islamitische Staat in de Gazastrook ,’ zei een Hamas-woordvoerder.

Eerder eiste een groep gelieerd aan IS een aanslag op in Gaza. De groep noemt zichzelf ‘Supporters of Islamic State of Iraq and Syria in Jerusalem’. De terreurbeweging zou raketten hebben gericht op een militaire basis van Hamas.

Volgens Israëlische inlichtingen speelt Hamas een dubbelspel als het gaat om IS, meldt The Jerusalem Post. Op sommige plekken zou Hamas samenwerken met IS-sympathisanten, maar aan de andere kant worden aanhangers van IS juist gearresteerd.

De afgelopen weken zouden het salafistische jihadisten zijn geweest die zo nu en dan weer raketten afvuurden op Israël. Dit terwijl Hamas de wapenstilstand juist wil handhaven, om weer op kracht te kunnen komen na de oorlog van vorig jaar, zegt een ingewijde van het Israëlische leger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.