buitenland

Beurs, bedrijven en media slachtoffer van computerprobleem

Door Elif Isitman - 08 juli 2015

Websites en computersystemen van verschillende media, bedrijven en andere organisaties liggen woensdagmiddag plat. De oorzaak is vooralsnog onbekend.

Onder meer de website van The Wall Street Journal en CNBC zijn uit de lucht.

Eerder op de dag was het luchtvaartverkeer van de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij United Airlines een uur lang gestremd wegens computerproblemen. Wereldwijd werden 3500 toestellen aan de grond gehouden. Die storing is inmiddels opgelost.

De New York Stock Exchange (NYSE) heeft alle handelsactiviteiten gestaakt nadat er een technisch probleem werd gemeld. Onder meer in de aandelen die zijn opgenomen in de Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 kon niet worden gehandeld.

Een woordvoerder van NYSE gaf aan dat het gaat om een interne computerstoring. Ze ontkende dat het beursbedrijf slachtoffer is geworden van een cyberaanval. De beursuitbater gaf aan dat er alles aan wordt gedaan om de storing zo snel mogelijk te verhelpen.

Islamitische Staat

Ook de website van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, het orgaan dat vanuit Syrië verslag doet over het dood en verderf van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), ligt plat. Het Observatorium haalde de site uit de lucht nadat vermeende aanhangers van IS de site hackten.

Een groep die zichzelf het ‘cyberkalifaat’ noemt, had onder meer een foto op de site geplaatst met directeur Rami Abdulrahman van het Observatorium. Zijn gezicht was op het lichaam van een gijzelaar gemonteerd die in een oranje overall die geknield zit naast een IS-terrorist met een groot mes.

Het is niet bekend of alle bovengenoemde storingen en computerfouten met elkaar samenhangen, maar het grote aantal getroffenen is op zijn minst merkwaardig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.