buitenland

Boris Johnson: ‘Britten mogen met IS-vlaggen rondlopen’

Door Elif Isitman - 08 juli 2015

Het staat Britse extremisten vrij om met vlaggen en andere attributen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) rond te lopen. ‘We leven immers in een vrij land’.

Dit zei de Londense burgemeester Boris Johnson woensdag in een interview met de Britse radiozender LBC.

Liever niet

‘Ik zie ook liever geen IS-vlaggen in Londen wapperen maar we leven nou eenmaal in een vrij land,’ zei Johnson. ‘Anders zou je wetgeving moeten invoeren waarbij bepaalde vormen van iconografie worden verboden.’

Hij gaat daarmee lijnrecht in tegen eerdere uitspraken van de Britse premier David Cameron, die vorig jaar benadrukte dat iedereen die met een IS-vlag wordt gespot, zal worden gearresteerd. ‘We zijn een tolerant volk, maar geen enkele tolerantie moet de ruimte geven voor dit soort giftig extremisme in ons land’.

Onafhankelijke staat

De uitspraak van Johnson komt een aantal dagen nadat een man en een jong meisje zich met een IS-vlag net buiten het Britse parlement ophielden, schrijft The Telegraph. De politie stond dit toe, aangezien het niet in strijd zou zijn met de wet.

Volgens een woordvoerder van de Metropolitan Police, het Londense politiekorps, is het alleen dragen van een vlag niet strafbaar, tenzij duidelijk blijkt dat de drager ervan lid of aanhanger is van een terreurorganisatie.

‘Terwijl lidmaatschap en het steunen van IS een strafbaar feit is, is het geen misdrijf om de creatie van een onafhankelijke staat aan te moedigen,’ zo luidt de boodschap. Een woordvoerder van Downing Street, het kantoor van Cameron, zegt echter tegen The Telegraph: ‘De uitspraken van de premier zijn helder, en we hebben daar verder niets aan toe te voegen.’

De toepassing van de wetgeving lijkt dus niet in alle gevallen even duidelijk. Recentelijk confisqueerde de Britse politie tijdens de London Pride een vermeende IS-vlag. Het bleek achteraf geen vlag van de terreurbeweging te zijn. ‘Je moet erg voorzichtig zijn in hoe je dit benadert,’ vindt Johnson.

De korpschef van de Metropolitan Police benadrukte ook dat het dragen van de zwarte terreurvlag niet ‘niet het ergste ter wereld’ is, en dat het niet automatisch tot een arrestatie leidt. Agenten moeten volgens hem ‘niet overdrijven’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.