buitenland

Bouwt IS een trainingskamp in afgelegen Bosnisch dorpje?

Door Tom Reijner - 20 juli 2015

Islamitische Staat (IS) zou in het geheim bezig zijn met het oprichten van een trainingskamp in Osve. In het dorpje in Bosnië-Herzegovina. Aanhangers van de terreurgroep kopen er massaal stukken land.

Veiligheidsdiensten vermoeden dat het gebied een trainingskamp is voor IS-terroristen en een uitvalsbasis voor aanslagen in het Westen, schrijft de Britse tabloid The Mirror op basis van eigen onderzoek.

Geen toeval

Osve ligt in het noorden van Bosnië, op zo’n 100 kilometer van de hoofdstad Sarajevo. De krant haalt een terreurdeskundige aan, Dzevad Galijasevi, die zegt dat een flink aantal inwoners uit het dorp naar Syrië is vertrokken. Vooral onder jongeren is de radicale islam aantrekkelijk. De afgelopen maanden zouden zeker twaalf jihadisten uit Osve zijn afgereisd. Vijf van hen zouden intussen om het leven zijn gekomen.

Volgens Galijasevic is de plek geen toeval. Osve ligt op een heuvel. Het dorpje binnenrijden zonder te worden opgemerkt, is nagenoeg onmogelijk. Bovendien zijn de wegen ernaartoe steil en kronkelend en vaak net breed genoeg om er met een auto op te rijden.

Radicale prediker

Iemand die er grond heeft gekocht, is volgens de bronnen van The Mirror de radicale moslimprediker Harun Mehicevic. Hij ontvluchtte Bosnië tijdens de oorlog in de jaren negentig, en ging naar Australië. Daar wordt hij gezien als zeer gevaarlijk.

Ook twee terroristen die nu voor de IS in Syrië vechten, Jasin Rizvic en Osman Kekic, zouden land hebben aangeschaft in en rond het afgelegen dorpje.

Actualiteitenprogramma Eenvandaag meldde in februari dat op vijf plekken in Bosnië de kenmerkende zwarte IS-vlag wappert: extremisten zouden daar hebben gekozen voor een bestaan waarbij vrouwen niet buiten de deur komen zonder niqaab, mannen een lange baard dragen en bezoekers niet welkom zijn. Een Reuters-journalist maakte foto’s van de zwarte vlaggen in het dorpje Gornja Maoca.

Het instabiele Bosnië-Herzegovina is steeds vaker het toneel van ronselpraktijken door IS. Uit cijfers blijkt dat in 2013 en 2014, 156 Bosnische mannen en 36 vrouwen zijn afgereisd naar Syrië, met hen 25 kinderen. 48 mannen en drie vrouwen daarvan keerden in januari dit jaar terug.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.