buitenland

Britten gewaarschuwd: ‘Nieuwe aanslag Tunesië is waarschijnlijk’

Door Elif Isitman - 09 juli 2015

De Britse regering heeft zijn burgers opgeroepen om Tunesië te verlaten. De kans op een nieuwe terroristische aanslag in het land in ‘zeer waarschijnlijk’.

Dit zei de Britse Minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond donderdag tegen BBC. Toeristen worden geadviseerd om het land zo snel mogelijk te verlaten.

Strikt noodzakelijk

Londen heeft geen directe aanwijzing voor een nieuwe aanslag, zegt Hammond, maar toch worden Britten opgeroepen niet naar het Noord-Afrikaanse land te gaan, tenzij het strikt noodzakelijk is. Reisorganisaties zijn bezig met het plannen van extra vluchten vanuit Tunesië naar Groot-Brittannië.

Bijna twee weken geleden zaaide een terrorist dood en verderf op het strand in de Tunesische badplaats Sousse. Daarbij kwamen 38 toeristen om, onder wie 30 Britten. In maart richtten twee terroristen een bloedbad aan in het Bardomuseum in de hoofdstad Tunis. Beide aanslagen werden opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Inadequaat

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken schat dat er tussen de 2500 en 3000 Britse toeristen in Tunesië zitten. Ook wonen er enkele honderden Britten. Alhoewel de Tunesische regering de veiligheidsmaatregelen heeft aangescherpt, vinden de Britten dat deze ‘geen adequate bescherming’ voor de toeristen bieden.

De Britse regering werkt samen met Tunesië om veiligheid te garanderen, maar daar is nog ‘heel veel meer werk’ voor nodig, aldus Hammond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.