buitenland

Deadline atoomdeal Iran opnieuw gemist: wanneer komt het akkoord?

Door Elif Isitman - 07 juli 2015

Iran en de zes grootmachten hebben opnieuw een deadline gemist voor het nucleaire akkoord. De besprekingen zullen nog langer voortduren.

‘We blijven de komende dag de opties bespreken. Dit betekent niet dat we onze deadline verschuiven,’ zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini tegen persbureau Reuters. De partijen vergaderden maandag tot diep in de nacht.

Opgeschort

Het is de vierde keer dat dat de landen Iran, Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland, Rusland en de Verenigde Staten een zelfgekozen deadline voor de deal moesten opschorten.

Het akkoord is erop gericht om verschillende sancties tegen het islamitische land op te heffen, in ruil voor het stoppen van onder meer de verrijkte uraniumproductie. Begin april sloten de zes grootmachten (de zogenoemde P5+1) een principeakkoord over de nucleaire activiteiten van Iran.

Terreur

Volgens een woordvoerder van de Verenigde Staten wordt de deadline voor de deal tot ergens na vrijdag verschoven. ‘We maken ons meer zorgen over de kwaliteit van het akkoord, dan over de klok,’ zei de Amerikaanse woordvoerder Marie Harf.

Zondag zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nog dat de Verenigde Staten bereid zijn weg te lopen uit de onderhandelingen met Iran als er geen goed akkoord kan worden bereikt.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dinsdag nog altijd te geloven dat een deal tot stand kan komen. Volgens hem is er een wederzijdse ‘verstandhouding’ dat de meeste huidige sancties tegen Iran opgeheven zullen worden. Iran zegt al langer een wapenembargo onder geen beding te accepteren.

Er is slechts één echt probleem met de sancties, en dat is het wapenembargo,’ zei hij dinsdag na afloop van een vergadering met de andere landen. Volgens hem moet het verbod op het leveren van wapens aan Iran zo snel mogelijk worden opgeheven zodat het land tegen terreur kan vechten.

De partijen zouden het er ook nog niet over eens zijn hoe snel de economische sancties worden opgeheven, als Iran zich aan de afspraken houdt. Het Westen is bang dat Iran in het geniep een atoombom wil ontwikkelen. Teheran ontkent dit stelselmatig, en zegt dat het alleen nucleaire activiteiten ontplooit voor vreedzame doeleinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.