buitenland

Dit zijn volgens Cameron de oorzaken van radicalisering

Door Shari Deira - 20 juli 2015

De strijd tegen extremisme is ‘de strijd van onze generatie’. Recente oorlogen, armoede of andere tegenslagen mogen geen argumenten zijn voor radicalisering. De ideologie op zich is het probleem.

Dat zal premier David Cameron maandagmiddag zeggen tijdens een toespraak in Birmingham, meldt de Financial Times. Hij kondigt daar zijn vijfjarenplan aan om extremisme te bestrijden. Dit is zijn boodschap in vier punten.

1. Ideologie

‘De bron van de bedreiging waarmee wij te maken hebben, is de ideologie op zich,’ zal Cameron zeggen volgens The Guardian. Het is volgens de Britse premier belangrijk dat duidelijk wordt waarom islamitisch extremisme zo aantrekkelijk is.

2. Oorlogen

Extremisme mag niet worden goedgepraat door bijvoorbeeld te verwijzen naar de Britse deelname aan de Irak-oorlog.

‘Dan moeten wij ze eraan herinneren dat 9/11 voor de oorlog plaatshad. Als zij zeggen dat moslims zoveel onrecht is aangedaan door het Westen, laten wij ze eraan herinneren: van Kosovo tot Somalië, landen zoals Groot-Brittannië zich hebben ingezet om moslims te redden van bloedbaden. Het zijn groepen zoals Islamitische Staat, Al-Qa’ida en Boko Haram die moslims vermoorden.’

3. Armoede

Regelmatig wordt geopperd dat jihadisten uit westerse landen in een uitzichtloze positie zitten omdat ze niet aan het werk komen, maar dat gaat er bij Cameron niet in.

‘Sommigen zeggen: terrorisme wordt aangedreven door armoede. Maar dan ga je voorbij aan het feit dat veel van deze terroristen alle voordelen hebben van welgestelde gezinnen en een westerse opleiding.’

Cameron zegt niet dat dit soort zaken helemaal niets te maken hebben met extremisme. ‘Ik zeg niet dat deze issues niet belangrijk zijn. Maar laten we onszelf niet voor de gek houden. We kunnen deze problemen aanpakken en nog steeds zijn er dan mensen die zich aangetrokken voelen tot islamitisch extremisme.’

4. Redenen

Cameron zal tijdens zijn toespraak in Birmingham, waar de meeste Britse jihadisten vandaan komen, de vier hoofdoorzaken voor radicalisering uiteenzetten:

* Extremisme lijkt spannend, vooral voor jonge mensen
* Mensen kunnen afglijden van niet-gewelddadig extremisme, naar gewelddadig extremisme
* Extremisten voeren de boventoon in het debat over de islam
* Een mislukte integratie kan zorgen voor extremistische ideeën

Volgens Cameron moeten al deze punten worden aangepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.