buitenland

Dorpelingen India onthoofden vrouw vanwege ‘hekserij’

Door Tom Reijner - 21 juli 2015

In een klein dorpje op het platteland in het noordoosten van India is een 63-jarige vrouw het slachtoffer geworden van ‘heksenmoord’. Dorpsgenoten beschuldigden Purni Orang ervan ziektes te hebben verspreid.

Nadat een aantal dorpsgenoten haar een heks had genoemd, werd ze door een groep gelyncht. De aanvallers scheurden haar kleren van haar lijf, hakten enkele ledematen af en onthoofdden haar, zegt de politie over de gruwelijke moord tegenover de BBC. De dorpsgenoten zouden kapmessen bij zich hebben gehad.

Bijgeloof

Zeker zeven mensen, onder wie twee vrouwen, zijn intussen gearresteerd op verdenking van moord. Daarop brak protest uit, waarbij het plaatselijke politiebureau werd bestormd. De lynchpartij was gerechtvaardigd, zei een deelnemer aan het protest volgens persbureau AFP tegen een plaatselijke televisiezender. ‘Ze was een heks en had vloeken over haar vijanden uitgesproken. Er is geen plek voor heksen.’

Heksenjachten zijn geen ongewoon verschijnsel in deelstaat Assam. De afgelopen zes jaar zijn in dit gebied al bijna negentig vrouwen om het leven gebracht, omdat ze werden verdacht van hekserij, meldt de politie.

De ‘heksenmoorden’ komen voort uit bijgeloof. Ook andere motieven kunnen een rol spelen. Soms zetten criminelen met de beschuldiging van hekserij het volk op tegen weduwen, zodat ze hun land en bezittingen kunnen inpikken.

Atleet

In oktober 2014 vertelde de Indiase atleet Debjanu Bora hoe zij werd vastgebonden en geslagen, nadat het dorp waarin zij woonde, haar bestempelde als een heks.

Bora kreeg de schuld in de schoenen geschoven van vier doden in het dorp. Onder hen was een man die zelfmoord pleegde. Dorpelingen sleepten haar naar een lokaal gemeenschapshuis voor een ‘openbare zitting op verdenking van hekserij’. Ze wist de mishandeling wonderwel te overleven, maar lag wel enige tijd bewusteloos in een lokaal ziekenhuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.