buitenland

Egypte heeft de handen vol aan oplaaiende terreur in Sinaï

Door Tom Reijner - 01 juli 2015

Het is een komen en gaan van terreuraanslagen in de Egyptische Sinaï-woestijn, in het noordoosten van het land. Weet president Abdel Fattah al-Sisi in tegenstelling tot zijn voorganger Hosni Mubarak de terreurgroepen wel te verslaan?

Radicale moslims, die trouw hebben gezworen aan Islamitische Staat (IS), hebben volgens Egyptische media woensdag hun grootste aanval tot dusver uitgevoerd. Er zouden zeker zeventien Egyptische soldaten om het leven zijn gekomen.

Autobom

De Arabische zender Al-Jazeera schrijft dat er minstens 35 doden vielen. Alleen al door een tot ontploffing gebrachte autobom werden elf mensen gedood.

De slachtoffers bemanden een militaire post. De terreurbeweging Sinaï Province claimde eerder vandaag op Twitter dat ze meer dan vijftien aanvallen had uitgevoerd op posten van de veiligheidsdiensten, en dat daar drie zelfmoordacties bij waren. Het Egyptische leger zegt op zijn beurt meer dan honderd terroristen te hebben gedood.

Duidelijk is dat het een van de bloedigste dagen voor het leger is. Het bloedbad komt twee dagen na de moord op de hoogste aanklager van Egypte, Hisham Barakat. Hij werd dodelijk getroffen bij een aanslag op zijn auto in de hoofdstad Caïro.

Radicale islam

President al-Sisi, die in het recente verleden al eens fel uithaalde naar de radicale islam, waarschuwde daarop dat de strijd tegen de talrijke terreurbewegingen in de Sinaï-woestijn zal worden opgevoerd.

Sinds de val van de regering van president Hosni Mubarak (1981-2011) neemt het geweld gestaag toe op het schiereiland tussen Israël en het Suezkanaal. De hoofdstedelijke machthebbers hebben van oudsher moeite de streek te controleren.

Sisi wil daar nu verandering in brengen. Zijn regering heeft vandaag een speciale wet aangenomen tegen terrorisme. Volgens het kabinet zal de antiterreurwet spoedig ‘een muur opwerpen tegen terreur’, meldt de nieuwssite al-Ahramonline.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.