buitenland

En nu is ‘Jihadi John’ zelf op de vlucht voor IS

Door Servaas van der Laan - 26 juli 2015

Met schijnbaar genoegen maakte ‘Jihadi John’ uit naam van Islamitische Staat (IS) een einde aan het leven van onschuldige westerlingen. Maar nu moet de beul uit de onthoofdingsvideo’s zelf rennen voor zijn leven.

Met ontsteltenis keek men in Groot-Brittannië toe hoe een man met onmiskenbaar Brits accent figureerde in de brute onthoofdingsfilmpjes van de islamitische terreurorganisatie IS.

Het bleek te gaan om Mohammed Emwazi, een computerdeskundige uit Londen, die zich bij IS heeft aangesloten. Voor Britse veiligheidsdiensten werd het een topprioriteit om ‘Jihadi John’ te pakken te krijgen.

Maar na de onthoofdingsvideo van de Japanse fotojournalist Kenji Goto is de Britse beul niet meer te zien in IS-video’s. Zijn de slachtoffers op of is er iets anders aan de hand?

Op de vlucht

Volgens de Britse tabloid The Mirror is ‘de lafaard’ nu zelf op de vlucht geslagen voor IS. Nadat zijn identiteit werd onthuld, zou de leiding van IS van hem af willen.

De terrorist zou vervolgens op de vlucht zijn geslagen naar Syrië waar hij zich heeft aangesloten bij een andere jihadistische groepering.

Doodsbange jihadist?

In de Syrische streken die door IS worden gedomineerd zijn nauwelijks journalisten. Het verhaal over ‘Jihadi John’ kan daarom lastig worden geverifieerd. Zeker is wel dat de terrorist al een tijdje niet meer voorkomt in de video’s van IS.

Een terrorisme-expert zegt tegen de Daily Maildat er ook andere redenen kunnen zijn voor het verdwijnen van ‘Jihadi John’. Het kan ook te maken hebben met de operaties van Britse en Amerikaanse geheime diensten in het gebied. ‘Een doodsbange Jihadi John past sowieso niet echt in het profiel van de doorgewinterde salafist.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.