buitenland

Gaat Turkije zich eindelijk echt mengen in strijd tegen IS?

Door Tom Reijner - 24 juli 2015

Lange tijd hield Turkije zich nagenoeg afzijdig in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) en de oorlog in Syrië. Maar de bloedige aanslag in Suruc lijkt daar verandering in te brengen.

De regering van president Recep Tayyip Erdogan was lange tijd niet van plan IS het heel erg moeilijk te maken, hoewel het land officieel wel deel uitmaakt van de anti-IS-coalitie.

Tot ergernis van de NAVO-bondgenoten en diverse Arabische landen, die zich wél actief in de strijd hebben gemengd. Erdogans prioriteit lag duidelijk bij de verdrijving van de Syrische president Bashar al-Assad.

Maar na de bloedige aanslag in Suruc op jonge activisten lijkt er sprake te zijn van enige verandering. Is dit het begin van een grootschalige campagne tegen de terreurbeweging? De laatste ontwikkelingen op een rij.

* Groot nieuws is het feit dat de Turken de Amerikanen naar verluidt toestemming hebben gegeven om IS te bombarderen vanaf een Turkse luchtmachtbasis. Na maanden van overleg zouden de Amerikaanse president Barack Obama en de Turkse president Erdogan dat dan eindelijk hebben afgesproken. The Wall Street Journal schrijft dat het gaat om vliegbasis Incirlik, strategisch prima gelegen om de terreurbeweging met bommen te bestoken. De coalitiebommenwerpers hoeven zo een kortere afstand af te leggen dan wanneer zij zoals nu opstijgen vanaf bases in bijvoorbeeld Jordanië.

* Gevechtstoestellen van de Turkse luchtmacht vielen vrijdagochtend drie doelen van IS aan in Syrië. Volgens de autoriteiten zijn de vliegtuigen in het Turkse luchtruim gebleven. Doden en gewonden zijn er vooralsnog niet gemeld. Ook dit is een nieuwe ontwikkeling: niet eerder voerde de NAVO-bondgenoot luchtaanvallen uit op Syrisch grondgebied.

* Of de aanval het begin is van een grootschalige militaire campagne valt nog te bezien. De bommen vielen niet ver van de plek waar gisteren op de grond werd gevochten tussen regeringssoldaten en IS-extremisten. Het zou dus ook om een enkele vergeldingsactie kunnen gaan. Een soldaat kwam om het leven, toen IS Turkse troepen vanuit Syrië onder vuur nam. Daarop volgde een vuurgevecht.

* Dan was er vanochtend ook nog een grote operatie tegen IS – en tegen Koerdische strijders van de PKK in Turkije zelf, laat de Turkse premier Ahmet Davutoglu weten. De Turkse politie heeft in totaal 251 mensen gearresteerd. Bij de actie werden zo’n 5.000 politieagenten en speciale troepen ingezet. De invallen waren in dertien provincies. Alleen al in de miljoenenstad Istanbul vielen de troepen meer dan honderd panden binnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.