buitenland

‘Gang war’ en religieus geweld teisteren Zweedse migrantenstad

Door Servaas van der Laan - 26 juli 2015

De politie in de Zweedse stad Malmö luidt de alarmbellen vanwege een reeks gewelddadige aanslagen in de stad. Onvrede over arbeidsperspectieven, etnische conflicten en geruzie in de onderwereld zouden aan de basis liggen van het geweld.

Zondagochtend vroeg ontplofte een handgranaat op een parkeerterrein in de wijk Värnhem in de Zuid-Zweedse stad Malmö, schrijft de Zweedse variant van The Local.

Vier aanslagen in 1 week

Verschillende auto’s werden verwoest door de explosie. Omdat er niemand in de buurt was, vielen er geen gewonden. ‘Het was alsof ik weer terug was in Syrië,’ zegt de 28-jarige Ahmed die getuige was van de explosie tegen het dagblad Aftonbladet. Ahmed zei dat land nou juist te zijn ontvlucht vanwege het geweld.

Het incident op het parkeerterrein was alweer de vierde aanslag met een handgranaat binnen een week in de Zweedse stad. Vrijdag werd een bom tot ontploffing gebracht bij een kantoor van het stadsbestuur en donderdag gooide iemand een handgranaat in een woonwijk in het westen van de stad. Hierbij raakten meerdere huizen en voertuigen beschadigd. Twee dagen eerder raakte een man gewond bij een ontploffing net buiten een buurtgebouw in het zuiden van de stad.

Hete zomer

De explosieve week past in een ‘hete’ zomer vol schietpartijen, explosies en brandstichtingen in de derde stad van Zweden. De politie schaalde onlangs de aanwezigheid op straat op, maar luidt nu andermaal de noodklok. De agenten zeggen geen raad meer te weten met het geweld en roepen de hulp van collega’s in uit andere delen van het land.

Het epicentrum van het geweld lijkt zich te concentreren in de migrantenwijk Rosengård. Deze wijk heeft een reputatie van geweld op straat door criminele bendes die in gevecht zijn met elkaar. Volgens politie-chef Stefan Sintéus zijn de explosies van deze week een vergelding voor een bomaanslag in Rosengård op Kerstavond.

Etnische conflicten

Volgens de politie wordt het geweld veroorzaakt door relatief kleine groepen die in onmin zijn met elkaar over criminele praktijken of vanwege etnische verschillen. Maar het probleem lijkt structureler van aard te zijn.

Van de ongeveer 300.000 inwoners van Malmö heeft 41 procent een buitenlandse achtergrond. De meeste immigranten zijn afkomstig uit landen met (voormalige) conflictsituaties zoals Irak, Syrië, Somalië en voormalig Joegoslavië. De helft van de bevolking is jonger dan 35 jaar en ongeveer 20 procent heeft een islamitische achtergrond.

Spanningen

Volgens de Zweedse hoogleraar Sociologie Adrian Groglopo speelt dit allemaal mee in de problemen in de stad. ‘Mensen die opgroeien in verschillende gebieden, die etnisch en economisch gescheiden zijn, proberen hun eigen “business” en hun eigen leefgebied te beschermen en soms leidt dat tot een zeer gewelddadig klimaat,’ zegt de socioloog tegen Russia Today.

Zweden neemt naar rato de meeste asielzoekers op van alle landen van de Europese Unie (EU). Dit zorgt geregeld voor spanningen. Eind vorig jaar deed een brand in een moskee de discussie rond voor- en tegenstanders van de immigratiepolitiek weer oplaaien. Linkse partijen hekelen de steeds groter wordende afkeer tegen islamitische immigranten, rechtse partijen veroordelen juist de toename van het grote aantal immigranten dat in Zweden wordt toegelaten.

Discriminatie

Voor de groeiende groep immigranten lijkt steeds minder werk te zijn in Zweden, hetgeen nog meer spanningen met zich meebrengt. Het werkloosheidspercentage onder jongeren ligt rond de 25 procent tegenover de 8 tot 9 procent op de gehele beroepsbevolking.

Veel buitenlandse jongeren vinden dat er weinig kansen zijn en klagen over racisme en discriminatie op de arbeidsmarkt. De invloed van de anti-immigratiepartij ‘Zweden Democraten’ wordt intussen steeds groter. Uit peilingen blijkt dat 20 procent van de Zweden overweegt op deze partij te stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.