buitenland

Griekse banken weer open, btw-tarief omhoog

Door Shari Deira - 20 juli 2015

Na drie weken gesloten te zijn geweest, zijn de Griekse banken maandag weer open. Er zijn nog steeds diverse restricties van kracht. De Griekse bevolking zal ook merken dat veel producten duurder zijn geworden.

Hoewel de banken open zijn, mogen Grieken nog steeds maximaal 420 euro per week pinnen. Verschil is wel dat zij dit nu in één keer mogen doen, in plaats van maximaal 60 euro per dag zoals de afgelopen weken het geval was.

Noodsteun

Behalve het gestelde maximum, mogen de Grieken ook niet zomaar geld overmaken naar het buitenland. De banken in Griekenland zijn sinds eind juni gesloten. Vorige week besloot de Europese Centrale Bank om Griekenland te helpen door noodsteun voor Griekse banken op te voeren.

Naar verwachting staan er vandaag weer lange rijen voor de banken, vooral omdat klanten nu ook voor het eerst weer bij hun bankkluisjes kunnen. Klanten kunnen nu dus controleren of dat geld er nog steeds is. De Griekse vereniging van banken heeft de bevolking opgeroepen, niet alleen geld op te nemen maar ook weer geld te storten.

‘Als we ons geld wat thuis ligt – waar het in ieder geval niet veilig is – weer op onze bankrekening storten, versterken we de liquiditeit van de economie,’ zei Louka Katseli, voorzitter van de bankenvereniging, tijdens een interview op televisie.

Btw

De Grieken zullen al het geld nodig hebben nu het btw-tarief omhoog gaat. Voor een aantal goederen en diensten geldt nu een tarief van 23 procent in plaats van 13 procent. Dit was een van de voorwaarden van de Europese geldschieters voor een nieuw hulppakket.

Het hogere tarief geldt onder meer voor levensmiddelen, restaurants en het openbaar vervoer. Met deze maatregel moeten de Grieken het vertrouwen van de Europese geldschieters in Griekenland herstellen. Griekenland heeft eerder toezeggingen gedaan, maar kwam deze amper na.

Hoewel de Griekse banken maandag weer open zijn, blijft de aandelenbeurs in Griekenland gesloten. Een woordvoerder van de Athens Stock Exchange liet zondag weten dat er nog ‘verdere regulering’ nodig is voor de handel op de effectenbeurs kan worden hervat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.