buitenland

Hoe Kenia zich voorbereidt op ‘thuiskomst’ Barack Obama

Door Shari Deira - 23 juli 2015

De Amerikaanse president Barack Obama bezoekt komend weekend Kenia, het land waar zijn vader vandaan komt. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi moet alles er piekfijn uitzien voor de ‘thuiskomst’ van Obama.

Het tripje van Obama is niet geheel zonder zorgen, omdat in het land terreurbeweging Al-Shabaab actief is. In aanloop naar de komst van Obama zou het Amerikaanse leger al een aantal geheime luchtaanvallen hebben uitgevoerd in Somalië met Al-Shabaab als doelwit, meldt CNN.

Veiligheid

Hoewel het Pentagon er niets over wil zeggen, brengt het Amerikaanse leger volgens analisten met deze luchtaanvallen een belangrijke boodschap uit. Ingewijden geloven niet dat leden van Al-Shabaab in de buurt kunnen komen van de Amerikaanse president.

Om de Amerikanen daarvan te verzekeren, treft Kenia verregaande veiligheidsmaatregelen. Zo zal Kenia zijn luchtruim 50 minuten sluiten rond de aankomst van Obama. Tijdens het bezoek van Obama mogen vliegtuigen niet lager dan een hoogte van 6 kilometer vliegen.

Op zondag, de dag dat Obama met Air Force One vertrekt naar buurland Ethiopië, zal het luchtruim nog eens 40 minuten gesloten zijn, weet BBC News. Op diverse punten worden wegen in de altijd drukke Keniaanse hoofdstad afgezet en krijgt de Amerikaanse president vrij baan.

Amerikaanse functionarissen houden de afgelopen dagen sociale media waar terroristen actief zijn extra goed in de gaten.

Bloemen

Intussen maken ook de gewone Kenianen zich op voor het bezoek van de president, die zal spreken op de global entrepreneurship summit. Volgens Keniaanse kranten is er sprake van een ware Obama-mania. Aan de kant van de weg staan kraampjes die Obama-prullaria verkopen.

Er wordt alles aangedaan om te zorgen dat de straten van Nairobi er netjes uitzien. Zo worden er bloemenperkjes aangelegd en wordt het gras hier en daar bijgewerkt. Dinsdag riep gouverneur Evans Kidero inwoners van Nairobi op om niet over het pas geplante gras te lopen.

Op de weg naar het vliegveld zijn inmiddels 1.200 vlagpalen neergezet, waar de Keniaanse en de Amerikaanse vlag zullen wapperen.

Aandenken aan het bezoek van Obama worden verkocht aan de kant van de weg (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.