buitenland

Homohater sloeg al eerder toe tijdens Gay Pride Jeruzalem

Door Tom Reijner - 30 juli 2015

Een ultraorthodoxe Jood heeft donderdag zes deelnemers van de Gay Pride in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem neergestoken. Bij zijn gewelddadige actie raakte een vrouw zwaargewond. Ook drie andere personen liepen verwondingen op.

De aanslagpleger, inmiddels geïdentificeerd als Yishai Shlisser, mengde zich tussen de feestende homo’s en lesbiennes, en begon wild om zich heen te steken.

‘We hoorden geschreeuw en iedereen rende weg. Op de grond lagen mensen bedekt onder het bloed,’ zeggen ooggetuigen over het moment dat Shlisser ‘eenieder op zijn weg’ met een steekwapen bewerkte. Shlisser werd overmeesterd en meegenomen door de politie.

Celstraf

Het was niet de eerste keer dat de orthodoxe gelovige homo’s aanviel. In 2005 deed hij namelijk hetzelfde. Toen stak hij drie deelnemers aan de Gay Pride neer. Daarvoor kreeg hij tien jaar celstraf.

Eerder dit jaar kwam hij vrij, en keerde hij terug naar zijn woonplaats, de nederzetting Modiin Ilit op de Westelijke Jordaanoever. Maar de jaren die hij in de bak doorbracht, hebben Shlisser niet tot inkeer gebracht.

Klappen

Volgens bewoners van Moddin Ilit verspreidde meteen na terugkeer handgeschreven pamfletten. Daarin riep hij ‘Joden die God gehoorzamen’ op om ‘klappen en gevangenisstraf’ te riskeren om de Gay Pride te stoppen.

De optocht door de Israëlische hoofdstad, waaraan duizenden mensen meedoen, ging na het geweldincident gewoon door.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de aanslag scherp veroordeeld. ‘In Israël moeten mensen in veiligheid kunnen leven op de manier die zij  kiezen,’ sprak hij. De parade wordt door ultraorthodoxe Joden in Jeruzalem met argusogen bekeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.