buitenland

Huilend Palestijns meisje mag waarschijnlijk in Duitsland blijven

Door Shari Deira - 19 juli 2015

De tranen van de veertienjarige Reem Sahwil uit Duitsland gingen de wereld over. Het Palestijnse meisje zei tegen bondskanselier Angela Merkel dat zij en haar familie bang zijn om te worden uitgezet.

De video van de huilende Reem ging viral en bracht Merkel in een lastig parket, maar nu blijkt dat het jonge meisje hoogstwaarschijnlijk niet terug hoeft naar Libanon, meldt Welt am Sonntag.

Geïntegreerd

SPD-parlementariër Aydan Özoguz zegt tegen het Duitse weekblad Der Spiegel dat Reem goed is geïntegreerd en waarschijnlijk een verblijfsvergunning krijgt omdat zij een ‘goed geïntegreerde jongere is’.

‘Ze spreekt vloeiend Duits en heeft hier duidelijk al lang gewoond,’ zegt Ozoguz. Onlangs is een wet aangenomen in Duitsland en op basis daarvan mogen goed geïntegreerde jonge asielzoekers in het land blijven.

Het filmpje dat het asieldebat in Duitsland weer aanzwengelde:

Moeilijk

Merkel was woensdag in de plaats Rostock waar zij sprak met scholieren. Aanleiding voor Reem om te vragen waarom er nog steeds onduidelijkheid is over de toekomst van haar familie. Vier jaar geleden kwamen zij aan in Rostock, nadat zij waren vertrokken uit een vluchtelingenkamp in Libanon.

‘Ik heb doelen net als iedereen. Ik wil net als mijn klasgenoten studeren. Het is heel moeilijk om te zien dat anderen van het leven kunnen genieten, maar ik niet.’ De afgelopen dagen was er kritiek op de volgens sommigen kille reactie van Merkel, die uitlegde dat Duitsland niet iedereen kan opvangen.

Merkel zei dat ‘politiek soms moeilijk is’: ‘Jij staat nu voor me en jij bent een aardig persoon. Maar jij weet ook dat er in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon duizenden en duizenden  vluchtelingen zijn, en als ik zeg kom allemaal hier blijven… Dat kunnen we niet aan.’

Uitzetting

Door alle kritiek nam Reem het uiteindelijk zelfs op voor Merkel. ‘Ze luisterde en gaf haar mening en dat mag.’

Inmiddels hoeft Reem dus niet te vrezen voor uitzetting want behalve de minister van Integratie, heeft ook de burgemeester van Rostock gezegd dat hij niet van plan is het meisje en haar familie uit te zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.